Твърдица

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Твърдица
принтирай

Забележителности в и около Твърдица | BgVakancia.com

1 от 7 снимки
Язовир Жребчево - Гурково - 13.5 км., 18 минути с кола
Язовирът е третият по големина в България след язовир Искър и Студен кладенец. Има множество ръкави, които предлагат отлични условия за риболов. Според сезона могат да се хванат различни видове риба, като преобладават бял амур, каракуда, кефал и костур. В околността на язовира има обширни поляни и гори, подходящи за палатки и каравани. В непосредствена близост може да се разгледа и древна римска крепост. Язовир Жребчево е изкуствено създаден. През 1965 година селото, на което е кръстен - Жребчево, е било потопено. Разположено е на 25000 дка. площ. Има една църква, която и до днес е останала там. Язовирът е обявен и за орнитологично важно място.
1 от 2 снимки
Еко-пътека "Марков-Раюв камък" - Буйновци - 32.9 км., 44 минути с кола
Еко-пътеката започва на 3 км. южно от град Елена в посока прохода Елена-Твърдица. Изкачването е по планински път, минаващ покрай "Марков камък". По-нататък еко-пътеката преминава над скални откоси, откъдето се разкрива чудесна гледка към цялата Еленска котловина и северният склон на Стара планина с местния първенец - връх Чумерна. В края на платото се намира друга природна забележителност - "Раюв камък". Представлява 20-метров скален откос, а качиш ли се на него, пред теб се открива просторна гледка чак до язовир "Йовковци". Маршрутът продължава със спускане от планинския рид, преминавайки през махала Шумка.
1 от 3 снимки
Карановската селищна могила - Караново - 29.5 км., 31 минути с кола
Учените попадат и на редица оброчни плочи на Тракийския конник, което ги кара да вярват, че тук е имало голямо светилище. Има създадена специална Карановска хронологическа система. За туристите тя представлява гигантска линия, спусната от най-високата част на могилата. На нея са отбелязани отделните културни пластове - неолит, халколит и първата половина на бронзовата епоха в Южна България. Откритите при разкопките керамични съдове и монети се съхраняват в музея в Нова Загора и Националния археологически музей. Поради големия интерес към тях много често биват показвани в чужбина. Най–старинната находка е монета от времето на Клавдий – от 46 г. пр. Хр.
1 от 2 снимки
Резерват "Бяла крава" - Костел - 53.9 км., 66 минути с кола
Резерватът "Бяла крава" е разположен на север от връх Чумерна в Елено-Твърдишкия дял на Средна Стара планина. На него е възложена задачата да охранява вековна букова гора. Включва стръмни терени със северно и североизточно изложение, чиято надморска височина от 800 до 1500 метра. "Бяла крава" е типичен горски резерват. Почти цялата му площ е заета от бук. Срещат се и единични дървета като габър, явор, шестил, дива череша, дребнолистна липа и трепетлика. Размерите на дървесните видове са впечатляващи. Средната височина на дърветата е 28-30 м, а възрастта им между 120-130 години.
1 от 4 снимки
Град Елена - 40.3 км., 51 минути с кола
Град Елена е разположен в Централна Стара планина, в красивата долина на Еленската река. Няколко живописни дълбоки пролома пресичат напречно северните възвишения. Хълмовете на Еленската котловина са обгърнати от широколистни дървета. В горите живеят дивата свиня, вълкът, лисицата, заекът, сърната и благородният елен. Те са обект и на лов. В бистрите води на реките се срещат черна мряна, речен кефал и балканска пъстърва. Районът е богат на водни ресурси. На река Веселина е изграден язовир "Йовковци", от който се водоснабдяват градовете в околността. Освен него има още осем микроязовира. На територията на община Елена са разположен и резерватът "Бяла крава".

Настаняване в Твърдица | BgVakancia.com

Комплекс Панорама Тип: Къща за гости в Твърдица
Цени от: 190 лева за Къща
Брой наематели: 16
За резервации: +359 885 77 70 70
Ивановата Къща Тип: Къща за гости в Твърдица
Цени от: 60 лева за Апартамент с една спалня
Брой наематели: 23
За резервации: +359 879 441 243
Къща за гости Росана Тип: Къща за гости в Твърдица
Брой наематели: 12
За резервации: +359 879 52 88 03
Къща за гости Марияна Тип: Къща за гости в Твърдица
Брой наематели: 20
За резервации: +359 886 505 320


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори