Стикъл

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Стикъл
принтирай

Забележителности в и около Стикъл | BgVakancia.com

1 от 4 снимки
Село Гела - 3.2 км., 14 минути с кола
Село Гела се намира в сърцето на Родопите, в переликския дял на планината. Счита се, че историята на Гела има 3300 годишен живот. Има две легенди, свързани с историята на местността и селото. Първата е, че това е родното място на Орфей. Втората легенда е свързана с края на Второто българско царство. Тя гласи, че след заточението си в Бачковския манастир, патриарх Евтимий е бил погребан на скришно място в местния манастир. Твърдението, че това е патриарх Евтимий, произтича от факта, че последният български патриарх не е погребан на мястото на заточението си. Село Гела привлича посетителите и с природния пейзаж, както и с ежегодното събитие - Надсвирване с гайди през лятото.
1 от 3 снимки
Широка лъка - 10.9 км., 25 минути с кола
Широка лъка е чудесно селце със запазени традиции и обичаи от Възраждането. В него се е зародила родопската песен. Посетителите биват впечатлени от масивността на старинните къщи, които са представители на богатата възрожденска архитектура. Част от забележителностите са: църквата "Св.Богородица", автентичният "Музей на открито", Националното училище за фолклорни изкуства и други. Събитията, които се провеждат в Широка лъка са изключително интересни: празникът "Песпонеделник" (кукерски събор), Лятна академия за изкуство "Огънят на Орфей" и др.
1 от 2 снимки
Връх Голям Перелик - Смолян - 19.4 км., 87 минути с кола
Връх Голям Перелик е висок 2191 м. и е най-високият в Родопите. Върхът е леснодостъпен. До подножието му има възможност да се стигне, вървейки около 40 минути от хижа Перелик. Част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 4 снимки
Пампорово - 24.6 км., 42 минути с кола
Пампорово е модерен и популярен ски курорт, който е разположен в сърцето на Родопите. Той е сред топ курортите в България, не само защото притежава изключителна природна красота и предлага добри условия за отмора. В Пампорово има ски училища с всеотдайни преподаватели, бързи ски писти за напредналите скиори и по- полегати за начинаещите. Всеки турист би се чувствал специален и уважаван, ако реши да упражнява ски уменията си или да даде старт на обучението си по ски, именно в Пампорово. В региона се намират едни от най-популярните туристически забелжителности в България - Ягодинска пещера, пещера Дяволско гърло, Триградско ждрело и Чудните скални мостове.
1 от 3 снимки
Връх Снежанка - Пампорово - 28.9 км., 48 минути с кола
Връх Снежанка е висок 1926 м. На върха е построена телевизионната кула, която е висока 156 м. Климатът е мек, има много слънчеви дни в местността. На върха на кулата има ресторант, от който се разкрива панорамна гледка към Смолян и Пампорово. Върхът е част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 2 снимки
Смолянски езера - Смолян - 29 км., 47 минути с кола
Смолянските езера са разположени по левия склон на долината на Черна река, от Орфеевите скали и връх Снежанка до град Смолян. В миналото са били над 20 езера, но сега са останали само 8, като 7 от тях са естествени, а Керянов гьол е превърнато в микроязовир. Останалите днес представляват блата. Пролет и есен на мястото на някои от тези блата отново се появяват малки езерца. Други са превърнати в рибарници. Най-голямо е Бистрото езеро, а най-дълбоко е Мътното езеро, което е и най-високо разположеното - на 1500 м. Останалите по-големи езера са Лагера, Платеното езеро (Керяновия гьол), Тревистото (Тревното) езеро, Османовия гьол, Силажа и Милушевското езеро (Милушевия гьол). Маршрутът за езерата минава през гората и върви по стръмна пътечка, но има направени парапети от дървени клони, които спомагат по-лесното придвижване и по - лесно да напредване. В допълнение на това е усещането на чист въздух, тишина и красота.
1 от 1 снимки
Чепеларе - 34.8 км., 54 минути с кола
Град Чепеларе се намира в област Смолян, на 10 км. северно от курортния комплекс Пампорово и на около 75 км. южно от Пловдив. Курортът предлага отлични условия за ски туризъм. В близост се намира ски-зоната Мечи чал, в която е най-дългата и една от най-добрите писти за алпийски ски в България. През периода 2007-2009 бяха направени значителни инвестиции в ски зоната, и Чепеларе вече се развива като самостоятелен ски-център. В Чепеларе е и уникалният за страната Музей по спелеология и български карст.
1 от 3 снимки
Планетариум - Смолян - 36.2 км., 59 минути с кола
Малка, но уютна е сградата на смолянския планетариум. В сградата има и конферентна зала, както и обсерватория, в която всеки посетител има възможността да разгледа, звездите, слънцето, луната и други интересни небесни тела. Също така, в сградата се помещава и малка библиотека, събрала повече от пет хиляди специализирани издания.
1 от 3 снимки
Смолян - 36.1 км., 58 минути с кола
Град Смолян се намира в красива речна долина в Родопите. Там въздухът е чист и свеж, а местата в околността са чудесни за планински и селски туризъм. В района на Смолян посетителите имат възможността да се насладят на прекрасни природни забележителности като смолянските езера. Смолян е най-прочут с планетариума си, както и с богатия Регионален исторически музей. Интересни събития се провеждат в региона - July Jazz Smolyan, Национален фолклорен събор "Рожен", Международни младежки фолклорни празници и др.
1 от 4 снимки
Исторически музей - Смолян - Смолян - 36.2 км., 59 минути с кола
Музеят е създаден през 1935 година. Смолянският исторически музей е най-големият и най-старият в Родопския край. Постоянната експозиция на музея е Културно-историческото наследство от древността до наши дни и етнография. В първата се включват разделите: археология, включваща Траки, Праистория и Средновековие. А във втората са експозициите: Обреден реквизит; Традиционни български занаяти, като медникарство, ковачество и тъкачество, както и експозициите Традиции и съвременност, Родопска архитектура и Дюлгерство.
1 от 5 снимки
Пещера Ухловица - Могилица - 65.2 км., 96 минути с кола
Ухловица е една от най-старите пещери в региона и една от най-красивите. Нейните образувания биват оприличавани на морски корали. А още по-впечатляващ факт е, че пещерата завършва със седем красиви езера. Целогодишната температура в пещерата е 10-11 градуса по Целзий. Част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 1 снимки
Село Могилица - 65.1 км., 95 минути с кола
Могилица е подходяща база за планински, селски, екологичен и пещерен туризъм, като наблизо се намират изворите на Арда и редица крепости, мостове от османско време, над 20 проучени и непроучени пешери, измежду които Ухловица, Бориковска, Надарци, Голубоица. Южно от Могилица е разположена защитената местност “Падала” с богато биоразнообразие. В селото се намират и Агушевите конаци, които са най-известната архитектурна забележителност в тази част на Родопите. Резиденцията е строена в периода 1825-1842г. от местният българо-мохамедански първенец Агуш Ага.
1 от 1 снимки
Агушевият конак - Могилица - 65.2 км., 96 минути с кола
Феодалният замък е единствен по рода си в България. Той е построен през 1834 година. Има 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Изключително красиви и резбовани са таваните, стените, шкафовете и парапетите. Кулата е украсена с рисунки на цветя. Вътре в стаите са подредени колекции на българските народни занаяти - съкровищница от кърпи, черги и украшения.
1 от 3 снимки
"Чудните мостове" - Смолян - 19.4 км., 87 минути с кола
Мостовете са разположени по течението на р. Айдарско дере. Има предположение, че причудливите природни форми са се образували в следствие на земетресение, при което се е срутила пещера. С течение на времето благодарение на атмосферните условия скалите придобиват днешния си вид - огромни мостове, вкопани в скалите. Природата около тях е много красива, а през лятотото дори могат да се срещнат диви коне.
1 от 2 снимки
Момчиловци - 42.6 км., 63 минути с кола
Приказната природа, планинският въздух и историческите места омайват туристите. Момчиловци е успяло да съхрани фолклора, традициите и занаятите във времето. В Момчиловци туризмът е добре развит и се предлагат различни видове атракции: катерене, пейнтбол, планинско колоездене, походи, разходки до исторически места и др. Археологическите находки ясно сочат, че селото и неговото землище са обитавани от траките от края на бронзовата епоха (1000 години пр.н.е.). Монети, керамика и сечива се съхраняват в местния музей.
1 от 6 снимки
Пещера "Дяволско гърло" - Триград - 48.9 км., 73 минути с кола
Пещерата се е образувала в следствие на река, падаща под земята от 42 м височина, дължината и е 110 метра, ширината – 40 метра, а височината и достига до 35 метра. От входа е направена изкуствена галерия с дължина 150 метра, през която се достига до основата на водното течение. Оттук 301 стъпала нагоре извеждат покрай подземния водопад до повърхността. Красотата на буйния водопад и огромните скали допринасят за страховитата, но и интересна атмосфера в пещерата. Част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 3 снимки
Триградско ждрело - Триград - 49.1 км., 72 минути с кола
Ждрелото се разпростира покрай реката като най-високата му точка достига около 250 метра. Живописната гледка очарова всеки посетител. Огромните скали всяващи респект и буйната триградска река допринасят за едно неописуемо усещане. Част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 3 снимки
Девин - 31.8 км., 53 минути с кола
Градчето някога било древно тракийско селище, чието наименование е Диов. След това земите били населявани от славяните, които избрали ново име - Дьовлен. Това означава "малка хралупа". Когато султан Баязид започнал своите нападения на Балканите, селото било напълно разрушено. В центъра на града се намира и разкопан некропол, датиращ от 13-14 век, който доказва, че селото определено има многовековна и интересна история. Важна забележителност в града е Историческият музей. В него са изложени експонати, свързани с историята на Девин. Църквата "Свети Йоан Рилски", основана през 1936 година, също така привлича гостите на града. Днес Девин е популярен сред населението на България с наличието на множество минерални извори, чиято вода притежава лечебни способности и има благотворно влияние.
1 от 3 снимки
Буйновско ждрело - Борино - 47.4 км., 74 минути с кола
Буйновското ждрело е разположено от двете страни на Буйновска река (успоредно на Триградското ждрело), приток на р. Въча. Буйните планински води са прорязали варовитите скали и са създали изключително красивата природна забележителност.
1 от 2 снимки
Панорамна площадка "Орлово око" - Ягодина - 47.2 км., 73 минути с кола
Панорамната площадка се намира на един от най-високите върхове в района - Свети Илия. Достигането до нея се осъществява по много интересен начин. Изкачването се извършва чрез джип и продължава около един час. "Орлово око" е разположено на 1530 метра над морското равнище. Туристите биват очаровани от околната среда още при пътуването към забележителността. Панорамната площадка е изградена върху отвесна скала, която първоначално може би всява страх у туристите. Но след това панорамната гледка от нея, пейзажът, замайва всеки и пленява с красотата си.

Настаняване в Стикъл | BgVakancia.com

Вила Марияна до Широка лъка Тип: Къща за гости в Стикъл
Цени от: 130 лева за Цени лято- 2018г.
Брой наематели: 10
За резервации: +359 879 111 211


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори