Старозаг. Бани

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Старозаг. Бани
принтирай

Забележителности в и около Старозаг. Бани | BgVakancia.com

1 от 4 снимки
Старозагорски минерални бани - Стара Загора - 400 метра, 2 минути с кола
Съществуването на минерални извори предопределя древната история на селището. А днес те се ценят като едно от най-важните богатства на региона. Първите заселници на старозагорските земи са били привлечени както от топлата вода, така и от находищата на мед. Лечебните свойства на минералната вода са много. Тя лекува заболявания на опорно-двигателната система, периферната нервна система, двигателната система и др. Има чудесни условия за пешеходен туризъм както и вело туризъм в околните села.
1 от 4 снимки
Античен форум "Августа Траяна" - Стара Загора - 16.2 км., 22 минути с кола
Местоположението на форума е в югозападната укрепена част на римския град, средище на социално-политическия, икономически и културен живот на града. Античен форум "Августа Траяна" включва портата на Августа Траяна, части от двете крепостни стени на античния и средновековен град, крайградския ров, площадно пространство с постамент за императорска конна статуя, амфитеатрален аудиториум и южната фасада на градските терми. Площадът е полукръгъл със запазен постамент на императорска статуя. На север от него е разположен Амфитеатрален Аудиториум с девет реда каменни седалки. В горната си част е увенчан с арковидно оформена колонада. Зад него е разкрита южната фасада на Градските терми, строени в средата на II век върху площ от 7 дка.
1 от 2 снимки
Хилендарският метох - Стара Загора - 15.4 км., 20 минути с кола
Хилендарският метох е създаден при църквата „Св. Димитър”. Няма точно установена дата за възникването му, но се приема условно, че е през втората половина на XVIII век. В миналото в сградата се е помещавало килийно училище, чието функциониране е било възможно благодарение на монасите таксидиоти, пратеници на Хилендарския манастир. Интересен експонат в днешния музей е писмо, подписано от старозагорските първенци с дата 16 март 1808г., в което се иска от манастирската управа да изпрати учител в града, който да учи децата в града.
1 от 2 снимки
Местност "Богородичната дупка" - Стара Загора - 14.9 км., 20 минути с кола
В местността Богородична дупка през 1-3-ти век е имало светилище, където често са се правели жертвоприношения - основно доказателство за това, според тях, е добре запазеният саркофаг с датировка около 2-3-и век от н. е. Някои хора твърдят, че това е част от пътя на самата Майка Богородица, която е стъпила на това място и като резултат се е образувала дупката, която дори в горещото лятно време остава пълна с вода. Наличието на малък параклис подсилва духовната атмосфера. Той е достъпен за туристи, където могат да се помолят с надежда за изцеление или намиране душевен мир. Малкият храм е построен по идея на местен гражданин.
1 от 3 снимки
Къща-музей "Гео Милев" - Стара Загора - 15.7 км., 21 минути с кола
Къщата-музей отваря врати на 23 септември 1953 година. Целта на къща-музей Гео Милев е да се създаде представа за здравата духовна атмосфера, в която е прекарал детството си и част от юношеските си години поетът Гео Милев. Във фондовете на музея се съхраняват 3000 експоната – лични вещи, голяма част от библиотеката на поета, с произведения на няколко езика, собствени преводи на някои от тях, бележници и стари, белязани от жълтия цвят на времето фотографии. Впечатляващ е и така наречения „Дъбът на Гео Милев”, който съществува от началото на XIX век. Дървото е било любимо място както за поета, така и за семейството му.
1 от 3 снимки
Музей "Неолитни жилища" - Стара Загора - 23.7 км., 25 минути с кола
Жилищата са открити и регистрирани като паметник на културата през 1958 г. През 1969 г. строителна организация прокопава изкоп за водопровод през селищната могила. Разрушени са стени, пещи и др. Стените на жилищата са били направени от дървени колове, забити в земята, преплетени с тънки пръчки и замазани с глина. Покривът е бил покрит с клони, слама и листа. В най-топлата част на къщата имало лежанка – правоъгълна глинена площадка, която са използвали за спане. Подът бил замазан с глина. Пещта е изградена близо до северната стена. В нея са намерени овъглени ечемик, пшеница и фий. Експонатите демонстрират какъв е бил битът на хората в V-то хилядолетие пр. Хр.
1 от 3 снимки
Мегалитът - Бузовград - 39 км., 40 минути с кола
Мегалитът представлява древно астрономическо култово съоръжение, използвано от древните жреци за наблюдение на слънцето по време на лятното слънцестоене. Неслучайно през деня на 21-ви юни, от няколко години насам - съществува традиция много хора да се събират пред Слънчевата врата на Мегалита над с. Бузовград, за да дочакат вписването на слънчевия диск в специално оформения от траките скален отвор. Археологически проучвания са установили, че древното каменно съоръжение е построено в периода 1800 – 1600 г.пр.н.е. и е използвано за астрономически наблюдения и поддържане на календар.
1 от 6 снимки
Стара Загора - 24.2 км., 29 минути с кола
Стара Загора е може би един от малкото градове, който е имал през годините много имена – Берое, Верея, Августа Траяна, Ески Зара, Боруй и др. Древната Августа Траяна е основана около 106 -107 г. от римския имепратор Марк Улпий Траян. Августа Траяна е един от най-големите и красиви градове на Тракия през II – III век. От началото на III в. градът се споменава под името Берое. Историята разказва, че Августа Траяна се е обособил като крупен икономически, политически, административен и духовен център на римската провинция Тракия. От каменни релефи, монетни изображения и надписи, както и от археологически проучвания, научаваме за строителството на монументални обществени сгради, като храмове, базилики, терми, театрална сграда. Днес Стара Загора съхранява богатото си минало и привлича туристите с правите си улици, осеяни с липи и оживения и приятен площад в центъра на града.
1 от 4 снимки
Казанлък - 37.2 км., 35 минути с кола
Казанлък е център на Розовата долина и изключително привлекателна туристическа дестинация. В града се намират най-голямата и най-добре запазена в страната Тракийска гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО и Музеят на розата. Наблизо са разположени античният град Севтополис и Долината на тракийските царе. Препоръчително е посещението на града да се извърши по време на "Празника на розата" (първия уикенд на юни месец), тъй като тогава Казанлък цъфти. Има множество празненства и събития в този период, в които могат да се включат туристите. Тракийските гробници също са притегателна сила за посетителите на Казанлък. Посредством тях, те могат да се докоснат до духа на миналото, до тракийската култура. Други забележителности в града са Къщата на Ненко Балкански, Къщата на Чудомир и много други.
1 от 4 снимки
Художествената галерия - Казанлък - 37.7 км., 37 минути с кола
Музеят на старинните изкуства е учреден през 1901 година. Първата експозиция е дело на местния самоук художник Иван Енчев. В Художествената галерия могат да бъдат разгледани четири експозиционни зали. Отделно галерията разполага със зали, които се ползват за временни и гостуващи на града изложби. Голям интерес представлява експозицията с икони, датиращи от 17 до 19 век. Фондът на галерията е голям, с над 4500 творби. Художествената галерия разполага с още две експозиции, разположени в къщите – музей на известните художници професор Ненко Балкански и академик Дечко Узунов.
1 от 4 снимки
Казанлъшка тракийска гробница - Казанлък - 38.1 км., 38 минути с кола
Казанлъшката тракийска гробница е открита случайно през 1944 г. Според археолозите датира от 310 - 290 г.пр.Хр. Казанлъшката гробница е единствената досега открита куполна гробница от елинистическата епоха, която е украсена така богато с декоративна и фигурална живопис. Състои се от три помещения - предверие, коридор и тухлена гробна камера. Освен битови сцени се показват важни елементи от архитектурната украса на йонийския храм, стенописите представляват важен материал за изучаване живота и бита на заможните тракийци и техните слуги.
1 от 5 снимки
Музей на розата - Казанлък - 39.5 км., 39 минути с кола
Той се помещава в старата лаборатория на Института по розата. В уникалния музей – с помощта на фотоси и автентични предмети, е показано развитието на розопроизводството от пренасянето на маслодайната роза в България – преди повече от 300 години, до съвременността. В него се съхраняват над 15 хиляди експоната от всички райони, където се е отглеждала роза. Изключително впечатляващ е внушителният 800-литров меден казан от село Розово.

Настаняване в Старозаг. Бани | BgVakancia.com

СПА Хотел Калиста Тип: СПА хотел в Старозаг. Бани
Цени от: 108 лева за Единична стая
Брой наематели: 120
За резервации: +359 41 11 29 80
СПА хотел Армира Тип: СПА хотел в Старозаг. Бани
Цени от: 98 лева за Единична стая
Брой наематели: 130
За резервации: +359 899 17 16 17
Къща за гости Накевата къща, Сулица Тип: Къща за гости в Старозаг. Бани
Брой наематели: 14
За резервации: +359 888 622 100


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори