Старосел

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Старосел
принтирай

Забележителности в и около Старосел | BgVakancia.com

1 от 3 снимки
Старосел
Тракийския култов комплекс се намира край с. Старосел, на 20 км. от Хисаря. Той е един от 100-те национални туристически обекта. Старосел става световноизвестен след намерените тракийски гробници и храмове от проф. Георги Китов през 2000 г. Отворен е за посещения през 2003 г. Тракийския култов комплекс е най-големият открит до сега и в него са намерени над 120 могили, но проучени до момента са 22, с 6 храма и 9 гробни камери. Повечето от тях са запечатани за посещения. В Четинова могила са намерени останки от най-внушителния Тракийски храм, създаден през V век пр. Хр. Според проучванията, направени до момента, храмът се състои от едно централно и две странични стълбища, ритуална площадка и коридор, правоъгълно и кръгло помещение с куполен покрив. Предполага се, че в него е погребан тракийският владетел Ситалк. Той е бил богат и много влиятелен цар. Това се съди по намерените сребърни и златни предмети, оцелели от иманярите. Всички намерени находки са изложени в Националния Архиологически музей в София, а в преддверието на храма са изложени техни снимки.
1 от 3 снимки
Хисаря - 21.2 км., 23 минути с кола
Град Хисаря е известен, като един от най – добрите Спа курорти в страната ни. В иначе малкото градче, може да откриете множество малки и уютни хотелчета. Минералната вода в изворите е с доказани лечебни свойства, а за всеки извор има и романтична легенда, разказвана от местните хора в града. Тук могат да бъдат разгледани няколко религиозни храма, като освен християнски и мюсюлмански, не отдавна е бил съгреден и втори католически храм. С музеите, читалищата и културните мероприятия, организирани в града, се предават традициите и обичаите на хората, живяли някога по тези земи. Много специалисти се заемат с разкриването и изучаването на различни археологически находки в региона. Разкопките завършват с успех, като са открити голяма част от жилищни сгради и крепостни стени, запазени от античен град. Могат да бъдат разгледани различни експонати от тракийския период, Античността и Неолита.
1 от 3 снимки
"Жаба могила" - Стрелча - 20.1 км., 22 минути с кола
"Жаба могила" датира от 5-ти век пр. Хр. Височината й е над 20 метра, а широчината й надминава 80 метра. Тя се състои от гробница-мавзолей и светилище. Сред намерените предмети са алабастър и стъкло, човешки и животински фигурки, използвани като амулети, колесница, битови съдове, сребърни апликации и др. Тази тракийска гробница е една от най-големите в землището на Стрелча, където има около 300 тракийски гробници. Тя е и една от най-големите на територията на България.
1 от 3 снимки
Аневско кале - Анево - 51.6 км., 54 минути с кола
Аневското кале е изградено по време на Второто българско царство. Подградието и цитаделата му е един от трите основни квартала на средновековния град Копсис - старото име на Сопот. След археологически разкопки е установено, че в крепостта се е намирал манастирски комплекс с една църква, както и още две отделни църкви.
1 от 1 снимки
Исторически музей - Клисура - Клисура - 70.6 км., 71 минути с кола
Пазител на българската история и духа на клисурци по време на Априлското въстание е днес град Клисура. Историческият музей е част от 100-те Национални туристически обекта.

Настаняване в Старосел | BgVakancia.com

Комплекс "Старосел" Тип: СПА хотел в Старосел
Цени от: 105 лева за Двойна стая
Брой наематели: 250
За резервации: 0897 870 908


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори