Стара Загора

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Стара Загора
принтирай

Забележителности в и около Стара Загора | BgVakancia.com

1 от 2 снимки
Хилендарският метох - Стара Загора
Хилендарският метох е създаден при църквата „Св. Димитър”. Няма точно установена дата за възникването му, но се приема условно, че е през втората половина на XVIII век. В миналото в сградата се е помещавало килийно училище, чието функциониране е било възможно благодарение на монасите таксидиоти, пратеници на Хилендарския манастир. Интересен експонат в днешния музей е писмо, подписано от старозагорските първенци с дата 16 март 1808г., в което се иска от манастирската управа да изпрати учител в града, който да учи децата в града.
1 от 2 снимки
Местност "Богородичната дупка" - Стара Загора
В местността Богородична дупка през 1-3-ти век е имало светилище, където често са се правели жертвоприношения - основно доказателство за това, според тях, е добре запазеният саркофаг с датировка около 2-3-и век от н. е. Някои хора твърдят, че това е част от пътя на самата Майка Богородица, която е стъпила на това място и като резултат се е образувала дупката, която дори в горещото лятно време остава пълна с вода. Наличието на малък параклис подсилва духовната атмосфера. Той е достъпен за туристи, където могат да се помолят с надежда за изцеление или намиране душевен мир. Малкият храм е построен по идея на местен гражданин.
1 от 3 снимки
Къща-музей "Гео Милев" - Стара Загора
Къщата-музей отваря врати на 23 септември 1953 година. Целта на къща-музей Гео Милев е да се създаде представа за здравата духовна атмосфера, в която е прекарал детството си и част от юношеските си години поетът Гео Милев. Във фондовете на музея се съхраняват 3000 експоната – лични вещи, голяма част от библиотеката на поета, с произведения на няколко езика, собствени преводи на някои от тях, бележници и стари, белязани от жълтия цвят на времето фотографии. Впечатляващ е и така наречения „Дъбът на Гео Милев”, който съществува от началото на XIX век. Дървото е било любимо място както за поета, така и за семейството му.
1 от 4 снимки
Античен форум "Августа Траяна" - Стара Загора
Местоположението на форума е в югозападната укрепена част на римския град, средище на социално-политическия, икономически и културен живот на града. Античен форум "Августа Траяна" включва портата на Августа Траяна, части от двете крепостни стени на античния и средновековен град, крайградския ров, площадно пространство с постамент за императорска конна статуя, амфитеатрален аудиториум и южната фасада на градските терми. Площадът е полукръгъл със запазен постамент на императорска статуя. На север от него е разположен Амфитеатрален Аудиториум с девет реда каменни седалки. В горната си част е увенчан с арковидно оформена колонада. Зад него е разкрита южната фасада на Градските терми, строени в средата на II век върху площ от 7 дка.
1 от 3 снимки
Музей "Неолитни жилища" - Стара Загора
Жилищата са открити и регистрирани като паметник на културата през 1958 г. През 1969 г. строителна организация прокопава изкоп за водопровод през селищната могила. Разрушени са стени, пещи и др. Стените на жилищата са били направени от дървени колове, забити в земята, преплетени с тънки пръчки и замазани с глина. Покривът е бил покрит с клони, слама и листа. В най-топлата част на къщата имало лежанка – правоъгълна глинена площадка, която са използвали за спане. Подът бил замазан с глина. Пещта е изградена близо до северната стена. В нея са намерени овъглени ечемик, пшеница и фий. Експонатите демонстрират какъв е бил битът на хората в V-то хилядолетие пр. Хр.
1 от 6 снимки
Стара Загора
Стара Загора е може би един от малкото градове, който е имал през годините много имена – Берое, Верея, Августа Траяна, Ески Зара, Боруй и др. Древната Августа Траяна е основана около 106 -107 г. от римския имепратор Марк Улпий Траян. Августа Траяна е един от най-големите и красиви градове на Тракия през II – III век. От началото на III в. градът се споменава под името Берое. Историята разказва, че Августа Траяна се е обособил като крупен икономически, политически, административен и духовен център на римската провинция Тракия. От каменни релефи, монетни изображения и надписи, както и от археологически проучвания, научаваме за строителството на монументални обществени сгради, като храмове, базилики, терми, театрална сграда. Днес Стара Загора съхранява богатото си минало и привлича туристите с правите си улици, осеяни с липи и оживения и приятен площад в центъра на града.
1 от 4 снимки
Старозагорски минерални бани - Стара Загора
Съществуването на минерални извори предопределя древната история на селището. А днес те се ценят като едно от най-важните богатства на региона. Първите заселници на старозагорските земи са били привлечени както от топлата вода, така и от находищата на мед. Лечебните свойства на минералната вода са много. Тя лекува заболявания на опорно-двигателната система, периферната нервна система, двигателната система и др. Има чудесни условия за пешеходен туризъм както и вело туризъм в околните села.

Настаняване в Стара Загора | BgVakancia.com

Хотел Верея Тип: Хотел в Стара Загора
Цени от: 63 лева за Двойна стая
Брой наематели: 250
За резервации: +359 887 309 060
Хотел Сити Тип: Хотел в Стара Загора
Цени от: 57 лева за Двойна стая
Брой наематели: 210
За резервации: +359 884 124 446
Хотел ресторант Мяхова къща Тип: Къща за гости в Стара Загора
Цени от: 55 лева за Двойна стая
Брой наематели: 29
За резервации: +359 878 111 512


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори