Стакевци

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Стакевци
принтирай

Забележителности в и около Стакевци | BgVakancia.com

1 от 6 снимки
Исторически музей - Белоградчик - Белоградчик - 18.3 км., 25 минути с кола
В музея са изложени експонати, свързани с въстанието от 1850г. срещу турските поробители. Представени са също предмети и изделия от занаяти, като грънчарство, медникарство, абаджийство. Изключително голям интерес представляват подредените женски накити, обеци, гердани, които са ръчно изработени и пленяват с красива украса и изработка. В музея може да бъде разгледана и сбирка от икони, рисувани от известни майстори от Трявна, Дебърско и региона. Към музея има отдел “Природа”, в който са представени редки екземпляри от местната флора и фауна. Белоградчишкият исторически музей е основан през 1970 година. Част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 6 снимки
Белоградчишките скали - Белоградчик - 17.1 км., 22 минути с кола
Прикази скални образувания, които сякаш оживяват, когато застанеш пред тях. Те са резултат от взаимодействието на пясъчници и варовикови натрупвания с червеникави, сиви и жълти оттенъци при това на естествените природни сили – дъжд, вятър и слънце. Целият този процес се извършва в продължение на 200 милиона години. Скалните образувания биват оприличавани на живи същества и имат собствени наименования: Монахините, Конникът (Антонио), Мадоната с детето (Витиния), Ученичката, Адам и Ева.
1 от 5 снимки
Белоградчик - 18.6 км., 27 минути с кола
Преди около 230 млн. години (в края на палеозойската ера) в този район се наслоили песъчливо-мергелни скали. По-късно те били залети от море, на дъното на което се отлагали довлечените от реките пясък, чакъл и глина. Така са се оформили днешните белоградчишки скали. Те представляват красиви скални образувания. Един от уникалните природни феномени, който няма аналог в света. Друга нтересна забележителност е крепостта „Калето“. Използвайки естествената непристъпност на скалите, през I-III век римляните поддържат тук крепост за охрана на стратегическите пътища, които пресичат района. В късната античност тя е част от отбранителната система на Римската, после Византийската империя, изградена по северните склонове на Стара планина.
1 от 5 снимки
Пещера "Магурата" - Рабиша - 37.3 км., 46 минути с кола
Образуването на пещерата е стартирало преди около 15 милиона години. Впечатляващи са природните творения - сталактити, сталагмити, сталактони, синтрови джобчета, пещерни бисери и др. "Падналият бор" е най-големият сталагмит в изследваните български пещери с дължина над 11 метра. В пещерата се намират уникални рисувани скални изображения. Те изобразяват ловни сцени, танцуващи женски и мъжки фигури, животни, звезди и др. Има няколко зали: Триумфалната зала, Полета, Хармана, Стрелбището, Галерията с рисунките, Зловеща Галерия, Слънчева зала. В Триумфалната зала има и малко езеро. В Магурата се срещат няколко вида прилепи, бръмбари, мокрици, гъби. Част от 100-те Национални туристически обекта.


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори