София

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около София
принтирай

Забележителности в и около София | BgVakancia.com

1 от 5 снимки
Етнографски музей София - София
Етнографският музей в София съхранява около 50000 експоната, които са систематизирани в 13 фонда. Те се отнасят за периода от втората половина на XVII в. до средата на XX век. Най-впечатляваща е колекцията на народно облекло, в която се включват цели носии и костюмни части. Костюмите са от различни краища на българските земи – от делтата на Дунав до Костурското езеро и от Тимошко до Лозенградско. Съхранени са костюми от малоазийските, банатските и бесарабските българи.
1 от 3 снимки
Национална художествена галерия - София
Сградата на галерията се помещава в красивия бивш царски дворец, заедно с Националния етнографски музей. Създадена е с постановление на правителството на 24 ноември 1948 година като приемник на Софийската градска художествена галерия, от която получава голяма част от експонатите си. В галерията се съхраняват около 50 000 художествени творби, които са във видовете изкуство живопис, скулптура и графика. Те са дело на видни представители на българското изобразително изкуство. Галерията е част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 5 снимки
Национален музей "Земята и хората" - София
Музеят е основан през 1986 година, а днес фондът му се състои от 35000 експоната в седем експозиции: Експозиция "Гигантски кристали", "Минерали на Земята", "Минерални ресурси на Земята", "Минерали на България", "Минерални на ресурси на България","Материали" и "Скъпоценни камъни". Част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 4 снимки
Национален природонаучен музей - София
Музеят е най-старият в България и най-старият и най-богатият между природонаучните музеи на Балканския полуостров. Основан е през 1889 г. от Княз Фердинанд под името Княжески естественоисторически музей. Идеята в началото била той да съхранява личните колекции на княз Фердинанд от птици, бозайници и пеперуди. Експозициите са разположени в 15 зали. Има експонати на каролински папагал, тюлен монах, брадат лешояд, малка дропла, сив и момин жерав, степна усойница, немска есетра. През последните години експозициите се обогатяват с обитатели на Арктика - бели мечки и тюлен, Африка - черна пантера и южноамериканската тропическа гора - ягуар, папагали ара и маймуни тамарини. Част от 100-те Национали туристически обекта.
1 от 3 снимки
Църква "Света Параскева" - София
Храмът е построен през 1930 година. Името на църквата е на света великомъченица Параскева. Има легенда, която разказва, че тя е живяла през 10-ти век във византийска Тракия и се била посветила изцяло на вярата. Счита се още за покровителка на младите хора.
1 от 3 снимки
Катедрален-храм "Свети Александър Невски" - София
Величествен и прекрасeн е храмът "Свети Александър Невски". Той представлява петкорабна църква в неовизантийски стил с акцентирано централно кубе. Главният купол е висок 45 метра, а камбанарията – близо 53 метра. Интериорът е изготвен със специални качествени материали като италиански мрамори, бразилски оникс, алабастър и много други. Част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 4 снимки
Национален дворец на културата - София
Националният дворец на културата е културен център за конференции, изложби и специални събития, най-големият конгресен център в югоизточна Европа. Предназначението на сградата, която разполага с 13 зали и се намира в центъра на София, е да се използва за културни прояви. Сградата е разположена на 123 000 кв. м. площ, разгъната на 8 етажа и 3 подземни нива.
1 от 4 снимки
Национален археологически музей - София
Археологическият музей в София е създаден през 1878 година. Фондът на музея съдържа около 400 000 единици. Впечатляващи експонати са изложени в музея, но най-богата е колекцията от антични паметници. Има множество бронзови предмети, а сред тях се откроява бюстът на император Гордиан III. Той представлява позлатена глава от статуя на Аполон, копия от прочути произведения на древногръцки скулптори, римската каменна пластика, епиграфските паметници, някои от които са богат извор за тракийската ономастика. Нумизматичният отдел на музея също предизвиква голям интерес у посетителите. Част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 4 снимки
София
София е столицата и най-големият град в България. Тя е 13-ят по големина град в Европейския съюз. Градът е основан преди три хиляди години, от древното тракийско племе "серди", и известна като Сердика до началото на девети век. Разположен е в централната част на Западна България, в Софийската котловина, заобиколенот планината Витоша на юг, планината Люлин на запад и Стара планина на север. София е обявена за столица на 3 април 1879 година от Учредителното събрание по предложение на Марин Дринов. Днес в София и областта са съсредоточени множество административни центрове, както и голям брой туристически забележителности. Например :Национален исторически музей, Храм-паметник "Александър Невски", Национален църковен историко-археологически музей при "Светия Синод", Национален дворец на културата, Музей на историята на физическата култура и спорта, Най-голямата Зоологическа градина, Витоша планина и много други.
1 от 6 снимки
Национален исторически музей - София - София
Музеят е създаден през 1973 година. В него се съхраняват огромен брой експонати от областите: палеолит, неолит, бронзова епоха, старожелязна епоха, новожелязна епоха, римска епоха,късноантична епоха и т.н. до късно средновековие XV-XVII в. Има колекции от униформи, градско облекло и аксесоари, традиционно облекло битови тъкани, документи, оръдия и много други. Там се съхранява и тракийското златно съкровище.
1 от 10 снимки
Софийски зоопарк - София
Софийската зоологическа градина е създадена през 1888 година. В зоопарка има наличие на различни видове представители от животинския свят - тревопасни, примати, хищници, птици, обитатели на аквариум и терариум. Временно, за период от една година, могат да се наблюдават и пингвини там.
1 от 4 снимки
Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“ - София
Боянската църква е средновековен храм, намиращ се в подножието на Витоша. Храмът е филиал на Историческия музей. Светлището се състои от три последователно свързани една с друга постройки. Благодарение на реставрацията, която завършва през 2006 г, ясно се виждат фреските от 17 век (които са изрисувани върху по-старите от 12-ти), между които е и първото изображение на Свети Иван Рилски. Фреските на Боянския майстор Вълчан се смятат за предшественици на европейския Ренесанс. Част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 5 снимки
Витоша - София
Интересен факт е, че първото масово посещение на Витоша бива направено от Алеко Константинов. Той завежда 300 туристи на Черни връх (най-високият връх в планината) на 27 август 1895 година. На територията на парка се намират резерватите Бистришкото и Торфеното бранище. През 1934г. част от планината е обявена за парк. Фауната и флората са изключително разнообразни. Има над 800 вида гъби, около 300 вида мъхове над 1400 вида висши растения. Животинският свят включва насекоми, птици, риби, бозайници - благороден елен, сърна, мечка, вълк, лисица.
1 от 5 снимки
Кътинските пирамиди - Кътина - 21.7 км., 35 минути с кола
Кътинските пирамиди са скални образувания, формирали се под влиянието на вековна ерозия. Наричат се пирамиди, защото повечето изсечени в скалите форми са конусовидни, със заострени върхове. Впечатляващото при тях е, че цветът на камъка се променя в зависимост от метеорологичните условия. Пирамидите могат да изглеждат червеникави, жълти, дори и синьо-зелени. За съжаление с течение на годините пирамидите стават все по-малко. Причината е изкуственото захранване на водния дол, разположен в основите на скалния феномен. Той подхранва растителността, която се изкачва все по-нагоре и постепенно руши образуванията.
1 от 1 снимки
Екомаршрут "Есперанто" - Банкя - 14.8 км., 25 минути с кола
Маршрутът преминава през Люлин планина, а началната точка е Банкя. В началото пътеката върви по левия бряг на Михайловската река за около 200 метра. А след това тя пресича реката и тръгва успоредно по нея. Върви се през рядка букова гора и се излиза на билна поляна, месността „Ябука”. Общата дължина на маршрута е около 8-9 километра, а времето за преход – от около два часа и половина – до три.
1 от 2 снимки
Еко-маршрут "Света Троица" - Банкя - 17 км., 25 минути с кола
Маршрутът е подходящ за всеки тип туристи. Неговото начало е гр. Банкя, а крайната точка е Дивотински манастир "Света Троица" (един от най-старите и добре запазени манастири в близост до столицата. Приема се, че е основан по времето на цар Петър през Х в.).
1 от 2 снимки
Еко-пътека "Лозенска планина" - Долни Лозен - 17.5 км., 21 минути с кола
Общата дължина на пътеката става 11 километра, като гледките, които тя предлага на места са доста привлекателни, красиви и живописни. По протежение на пътеката са изградени беседки, пейки, маси и огнища, които осигуряват чудесна възможност за почивка и отдих сред природата. Еко-пътека "Лозенска планина" е подходяща за организирани разходки на ученически групи, семейни излети и дори за колоездачи, оборудвани с планински велосипеди и необходимата екипировка.

Настаняване в София | BgVakancia.com

София Хотел Балкан Тип: Хотел в София
Брой наематели: 184
За резервации: +359 2 981 65 41
Хотел Глория палас Тип: Хотел в София
Брой наематели: 70
За резервации: +359 29807895
Самостоятелни стаи в центъра Тип: Къща за гости в София
Брой наематели: 5
За резервации: +359 898 283 176
Grand Hotel Sofia Тип: Хотел в София
Брой наематели: 105
За резервации: (+359 2) 811 0800
Хотел Арена ди Сердика Тип: Хотел в София
Брой наематели: 150
За резервации: +359 2 8 107 777
Хотел Славянска беседа Тип: Хотел в София
Брой наематели: 200
За резервации: +359 2 935 98 35
Хотел Анел Тип: СПА хотел в София
Брой наематели: 200
За резервации: +359 2 911 99 00
Къщи за гости Петте кьошета Тип: Хотел в София
Цени от: 30 лева за човек в Единична стая
Брой наематели: 39
За резервации: +359 879 594 970
Hilton Sofia Тип: Хотел в София
Брой наематели: 245
За резервации: +359 2 933 5000
Хотел Шипка Тип: Хотел в София
Цени от: 84 лева за Двойна стая
Брой наематели: 160
За резервации: +359 2 922 15 51
easyHotel Sofia - LOW COST Тип: Хотел в София
Цени от: 38 лева за Двойна стая
Брой наематели: 114
За резервации: +359 (0) 2 9201654
Централ Хотел Форум Тип: Хотел в София
Цени от: 127 лева за Двойна стая
Брой наематели: 110
За резервации: +359888 50 61 02
Хотел Park Inn by Radisson Тип: СПА хотел в София
Цени от: 76 лева за Двойна стая
Брой наематели: 220
За резервации: +359 2 861 57 00
Парк - Хотел Москва Тип: Апартхотел в София
Брой наематели: 350
За резервации: +359 885 142 901
Хотел Силвър хаус Тип: Хотел в София
Брой наематели: 270
За резервации: +359 2 862 5555
Апартхотел "Анастасия" Тип: Апартхотел в София
Цени от: 139 лева за Апартамент с една спалня
Брой наематели: 16
За резервации: +359 894 633 123
Favorite Building Тип: Апартамент в София
Цени от: 86 лева за Апартамент с една спалня
Брой наематели: 2
За резервации: +359 888 143 335
Парк хотел Витоша Тип: Хотел в София
Брой наематели: 200
За резервации: +359 2 816 88 88
Царско село Тип: СПА хотел в София
Цени от: 100 лева за Двойна стая
Брой наематели: 300
За резервации: +359 2 8160101
Бутиков хотел "Шато" Тип: Хотел в София
Цени от: 50 лева за Почивка
Брой наематели: 26
За резервации: +359 879 696 696
Бутиков хотел Casa Boyana Тип: Хотел в София
Цени от: 127 лева за Единична стая
Брой наематели: 36
За резервации: 02 80 50 800
Хотел Берлин Парк Витоша Тип: Хотел в София
Брой наематели: 115
За резервации: +359 2 895 0000
Holiday Inn Sofia Тип: Хотел в София
Брой наематели: 130
За резервации: +359 2 807 07 07
Бест Уестърн Хотел Експо Тип: Хотел в София
Брой наематели: 120
За резервации: +359 2 81 7 81 00
Хотел - ресторант Чаирите Тип: Хотел в София
Цени от: 50 лева за Двойна стая
Брой наематели: 40
За резервации: +359 899 197 949
Хотелски комплекс "Боерица" Тип: Хотел в София
Брой наематели: 40
За резервации: +359 885 209 097


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори