Смолян

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Смолян
принтирай

Забележителности в и около Смолян | BgVakancia.com

1 от 4 снимки
Исторически музей - Смолян - Смолян
Музеят е създаден през 1935 година. Смолянският исторически музей е най-големият и най-старият в Родопския край. Постоянната експозиция на музея е Културно-историческото наследство от древността до наши дни и етнография. В първата се включват разделите: археология, включваща Траки, Праистория и Средновековие. А във втората са експозициите: Обреден реквизит; Традиционни български занаяти, като медникарство, ковачество и тъкачество, както и експозициите Традиции и съвременност, Родопска архитектура и Дюлгерство.
1 от 3 снимки
Смолян
Град Смолян се намира в красива речна долина в Родопите. Там въздухът е чист и свеж, а местата в околността са чудесни за планински и селски туризъм. В района на Смолян посетителите имат възможността да се насладят на прекрасни природни забележителности като смолянските езера. Смолян е най-прочут с планетариума си, както и с богатия Регионален исторически музей. Интересни събития се провеждат в региона - July Jazz Smolyan, Национален фолклорен събор "Рожен", Международни младежки фолклорни празници и др.
1 от 3 снимки
Планетариум - Смолян
Малка, но уютна е сградата на смолянския планетариум. В сградата има и конферентна зала, както и обсерватория, в която всеки посетител има възможността да разгледа, звездите, слънцето, луната и други интересни небесни тела. Също така, в сградата се помещава и малка библиотека, събрала повече от пет хиляди специализирани издания.
1 от 2 снимки
Смолянски езера - Смолян
Смолянските езера са разположени по левия склон на долината на Черна река, от Орфеевите скали и връх Снежанка до град Смолян. В миналото са били над 20 езера, но сега са останали само 8, като 7 от тях са естествени, а Керянов гьол е превърнато в микроязовир. Останалите днес представляват блата. Пролет и есен на мястото на някои от тези блата отново се появяват малки езерца. Други са превърнати в рибарници. Най-голямо е Бистрото езеро, а най-дълбоко е Мътното езеро, което е и най-високо разположеното - на 1500 м. Останалите по-големи езера са Лагера, Платеното езеро (Керяновия гьол), Тревистото (Тревното) езеро, Османовия гьол, Силажа и Милушевското езеро (Милушевия гьол). Маршрутът за езерата минава през гората и върви по стръмна пътечка, но има направени парапети от дървени клони, които спомагат по-лесното придвижване и по - лесно да напредване. В допълнение на това е усещането на чист въздух, тишина и красота.
1 от 2 снимки
Връх Голям Перелик - Смолян
Връх Голям Перелик е висок 2191 м. и е най-високият в Родопите. Върхът е леснодостъпен. До подножието му има възможност да се стигне, вървейки около 40 минути от хижа Перелик. Част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 3 снимки
Връх Снежанка - Пампорово - 13 км., 19 минути с кола
Връх Снежанка е висок 1926 м. На върха е построена телевизионната кула, която е висока 156 м. Климатът е мек, има много слънчеви дни в местността. На върха на кулата има ресторант, от който се разкрива панорамна гледка към Смолян и Пампорово. Върхът е част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 4 снимки
Пампорово - 17.7 км., 24 минути с кола
Пампорово е модерен и популярен ски курорт, който е разположен в сърцето на Родопите. Той е сред топ курортите в България, не само защото притежава изключителна природна красота и предлага добри условия за отмора. В Пампорово има ски училища с всеотдайни преподаватели, бързи ски писти за напредналите скиори и по- полегати за начинаещите. Всеки турист би се чувствал специален и уважаван, ако реши да упражнява ски уменията си или да даде старт на обучението си по ски, именно в Пампорово. В региона се намират едни от най-популярните туристически забелжителности в България - Ягодинска пещера, пещера Дяволско гърло, Триградско ждрело и Чудните скални мостове.
1 от 2 снимки
Момчиловци - 20.1 км., 27 минути с кола
Приказната природа, планинският въздух и историческите места омайват туристите. Момчиловци е успяло да съхрани фолклора, традициите и занаятите във времето. В Момчиловци туризмът е добре развит и се предлагат различни видове атракции: катерене, пейнтбол, планинско колоездене, походи, разходки до исторически места и др. Археологическите находки ясно сочат, че селото и неговото землище са обитавани от траките от края на бронзовата епоха (1000 години пр.н.е.). Монети, керамика и сечива се съхраняват в местния музей.
1 от 5 снимки
Пещера Ухловица - Могилица - 29.6 км., 38 минути с кола
Ухловица е една от най-старите пещери в региона и една от най-красивите. Нейните образувания биват оприличавани на морски корали. А още по-впечатляващ факт е, че пещерата завършва със седем красиви езера. Целогодишната температура в пещерата е 10-11 градуса по Целзий. Част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 1 снимки
Село Могилица - 29.5 км., 38 минути с кола
Могилица е подходяща база за планински, селски, екологичен и пещерен туризъм, като наблизо се намират изворите на Арда и редица крепости, мостове от османско време, над 20 проучени и непроучени пешери, измежду които Ухловица, Бориковска, Надарци, Голубоица. Южно от Могилица е разположена защитената местност “Падала” с богато биоразнообразие. В селото се намират и Агушевите конаци, които са най-известната архитектурна забележителност в тази част на Родопите. Резиденцията е строена в периода 1825-1842г. от местният българо-мохамедански първенец Агуш Ага.
1 от 1 снимки
Агушевият конак - Могилица - 29.6 км., 38 минути с кола
Феодалният замък е единствен по рода си в България. Той е построен през 1834 година. Има 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Изключително красиви и резбовани са таваните, стените, шкафовете и парапетите. Кулата е украсена с рисунки на цветя. Вътре в стаите са подредени колекции на българските народни занаяти - съкровищница от кърпи, черги и украшения.
1 от 4 снимки
Село Гела - 33 км., 45 минути с кола
Село Гела се намира в сърцето на Родопите, в переликския дял на планината. Счита се, че историята на Гела има 3300 годишен живот. Има две легенди, свързани с историята на местността и селото. Първата е, че това е родното място на Орфей. Втората легенда е свързана с края на Второто българско царство. Тя гласи, че след заточението си в Бачковския манастир, патриарх Евтимий е бил погребан на скришно място в местния манастир. Твърдението, че това е патриарх Евтимий, произтича от факта, че последният български патриарх не е погребан на мястото на заточението си. Село Гела привлича посетителите и с природния пейзаж, както и с ежегодното събитие - Надсвирване с гайди през лятото.
1 от 1 снимки
Чепеларе - 27.5 км., 36 минути с кола
Град Чепеларе се намира в област Смолян, на 10 км. северно от курортния комплекс Пампорово и на около 75 км. южно от Пловдив. Курортът предлага отлични условия за ски туризъм. В близост се намира ски-зоната Мечи чал, в която е най-дългата и една от най-добрите писти за алпийски ски в България. През периода 2007-2009 бяха направени значителни инвестиции в ски зоната, и Чепеларе вече се развива като самостоятелен ски-център. В Чепеларе е и уникалният за страната Музей по спелеология и български карст.
1 от 3 снимки
Широка лъка - 25.4 км., 34 минути с кола
Широка лъка е чудесно селце със запазени традиции и обичаи от Възраждането. В него се е зародила родопската песен. Посетителите биват впечатлени от масивността на старинните къщи, които са представители на богатата възрожденска архитектура. Част от забележителностите са: църквата "Св.Богородица", автентичният "Музей на открито", Националното училище за фолклорни изкуства и други. Събитията, които се провеждат в Широка лъка са изключително интересни: празникът "Песпонеделник" (кукерски събор), Лятна академия за изкуство "Огънят на Орфей" и др.

Настаняване в Смолян | BgVakancia.com

Къща Перелик Тип: Къща за гости в Смолян
Брой наематели: 8
За резервации: +359 887 604 250
Къщи за гости Ангел Узунов Тип: Къща за гости в Смолян
Цени от: 20 лева за Двойна стая
Брой наематели: 13
За резервации: +359 889 327 227
Къща за гости Мими Тип: Къща за гости в Смолян
Цени от: 15 лева за човек в Къща
Брой наематели: 34
За резервации: +359 878 311 618
Къща за гости Дара Тип: Къща за гости в Смолян
Цени от: 90 лева за Къща
Брой наематели: 12
За резервации: +359 885 558 472
Вила Скалата Тип: Къща за гости в Смолян
Цени от: 100 лева за Къща
Брой наематели: 14
За резервации: +359 889 436 081
Вила "Рупцовото" Тип: Къща за гости в Смолян
Цени от: 240 лева за Къща
Брой наематели: 12
За резервации: +359 886 344 487
Арт Къща Тип: Къща за гости в Смолян
Брой наематели: 20
За резервации: +359 888 837 564


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори