Сливен

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Сливен
принтирай

Забележителности в и около Сливен | BgVakancia.com

1 от 4 снимки
Регионален исторически музей - Сливен - Сливен
Музейното дело в града стартира своето развитие след Освобождението на Сливен от турско робство. Към музея са изградени отдели и звена: Археология, История на българските земи от петнадесети до деветнадесети век, Етнография, Научен архив, Връзки с обществеността. Музеят разполага с библиотека и ателие за реставрация и консервация. Туристите имат възможността да видят мраморна и бронзова пластика от римско време, накити и предмети от кост от средновековието, занаятчийски интрументи, земеделски сечива, използвани през античността, бронзови съдове и керамика, открити в Сливен и региона.
1 от 3 снимки
Къща-музей "Хаджи Димитър" - Сливен
Построена в края на XVIII век. Къща-музей "Хаджи Димитър" се намира сред красив парк. Главна тема на експозицията е пътят на героичната чета на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа, организирана през 1868 година. Тя включва два двора, свързани с вътрешната врата – комшулук. В родната къща на Хаджи Димитър в битов интериор са подредени три стаи: спалня, гостна и кебеджийница. Ханът е адаптиран за нуждите на документалната експозиция. Две от стаите са възстановени като гостна стая и магазин-продавница. На втория етаж е създадена зала за документална експозиция. Тук с помощта на снимки, документи, оригинално оръжие от епохата и други материали е подредена експозицията, която проследява жизнения път на Хаджи Димитър.
1 от 3 снимки
Художествената галерия Димитър Добрович - Сливен
Първоначално първата сбирка на художника Димитър Добрович е подредена в Историческия музей, но през 1965 година Художествената галерия отваря врати в самостоятелна сграда, като самостоятелен институт за постоянни експозиции. Днес има наличие на три отделни обекта, в които могат да бъдат разгледани четири различни експозици, които са постоянни. Галерията разполага с над шест хиляди творби, като уникално за галерията е притежанието на икони, гравюри, западноевропейска графика, както и японски гравюри. През 2005 година тук е открита постоянната експозиция Християнско изкуство. В художествената галерия се съхраняват творби на български и чужди художници.
1 от 3 снимки
Сливен
Град Сливен е разположен до живописните склонове на Източна Стара планина. Районът впечатлява туристите с множеството си природни забележителности и наличието на голяма защитена територия – Природен парк “Сини камъни”. На територията на община Сливен има условия за балнеолечебен и SPA туризъм, предвид наличието на естествени минерални извори. Забележителностите, които са препоръчителни за посещение са следните: Регионален исторически музей, Местността Карандила, Къща-музей "Хаджи Димитър", Художествена галерия "Добри Добрович". Не по-малко интересни са събитията, които се провеждат на територията на Сливен: Национален фестивал за млади изпълнители, Международен детски фолклорен фестивал, Международен музикален фестивал, Национален фестивал на лешоядите и др.
1 от 4 снимки
Местност "Карандила" - Сливен
Името Карандила означава на турски - Черни времена. Това се дължи на факта, че по време на турското робство е имало наличие на чумна епидемия и тогава населението се е преместило точно в тази местност. Неслучайно там се намират много извори с чиста вода. Има два маршрута, по които може да се стигне до "върха", от където гледката е невероятна. Най-често използваната е “Хайдушката пътека”. Пътеката е доста широка и в по голямата си част полегата. Другата пътека е за любителите на по-дълготрайните и трудни изкачвания.
1 от 3 снимки
Първата текстилна фабрика в България - Сливен
Обектът се намира в град Сливен. Това е фабриката на Добри Желязков, открита през 1836 година. В триетажната постройка е имало 20 предачни машини, 6 механични стана и персонал от 500 работници. В момента фабриката на Добри Желязков е обявена за паметник на културата от национално значение.
1 от 6 снимки
Змееви дупки - Сливен
"Змееви дупки" е име на група пещери, които се намират в местността Змеева река, край с. Змейово, до град Сливен. Легендата разказва, че тук някога живеел красив благороден змей. Той бил влюбен в момиче от селото и всеки път, когато напускал пещерата, за да я навести, светкавици проблясвали в небето и странна светлина излизала от "дупките". Днес пещерите представляват малки карстови образувания, които са обявени за природни забележителности в началото на 20-ти век. Дълбочината на най-голямата дупка е 1.5 метра. Вътре тече река, а по стените висят редките, защитени от закона прилепи – трицветен нощник. В пещерата са открити свидетелства /каменни брадви, кости, конски зъби и др./, че е била обитавана от пещерни хора още през Новокаменната епоха.
1 от 7 снимки
Природен парк Сините камъни - Сливен
"Сините камъни" е природен парк в България, разположен до град Сливен. "Сините камъни", всъщност е името на скален масив, който е разположен на територията на природния парк. Той се е образувал под действието на ерозионните процеси. Масивът е изграден предимно от кварцови скали с различни примеси. Характерни за него са различни скални образувания - върхове, долини, пещери, пропасти и други. Местността е обявена за природен парк през 1980 г. с цел опазването на специфичните екосистеми, както и на красивата природа. Паркът е част от Сливенската планина, която пък се включва в Старопланинската верига. Територията му е приблизително 7000 хектара. Южната граница на природния парк е очертана от град Сливен. От север, запад и изток паркът е ограден от обширни горски масиви. Птиците са едно от най-значимите притежания на природния парк. Те представляват около 70% от всички животински видове, които се срещат на неговата територия. Тук живеят видове, които не се срещат никъде другаде в България. Такива са дебелоклюнната чучулига, испанското каменарче, червеноглавата сврачка и др.
1 от 4 снимки
Жеравна - 50.2 км., 61 минути с кола
В село Жеравна има 330 къщи и малко над 500 жители. Животът в него е изключително спокоен. Твърди се, че у местните жители е останала следа от чорбаджийското минало. Ето защо те днес имат мирен и щастлив живот. Днес Жеравна е много популярна туристическа дестинация. Забележителностите в селото са значими: Къщата на Руси Чорбаджи, Къща-музей "Йордан Йовков", Къща-музей "Сава Филаретов", Църква "Св. Николай" и други.
1 от 3 снимки
Къща-музей Йордан Йовков - Жеравна - 49.9 км., 61 минути с кола
Домът на Й. Йивков пази духа на миналото и до днес. Експозицията е разположена в две стаи. В едната са изложени вещите от бита на Йовковото семейство, а в другата - творчеството му. Изключително ценна е картата на селото, на която са отбелязани всички обекти - къщи, кафене, конак, които са описани в разказите му, най-вече в цикъла "Старопланински легенди". От четирите страни на картата пък са поставени снимки на самите обекти. Вдъхновение за писане или просто страст представлява тази карта за Й. Йовков, тя свидетелства за любвта на писателя към България.
1 от 3 снимки
Църквата „Св. Николай” – Жеравна - Жеравна - 49.7 км., 60 минути с кола
Църквата е построена през 1828-34 година. Тук можете да разгледате различни произведения на изкуството от стъкло и дърво. Невероятните творения от икони и майсторска дърворезба са изложени също в църквата. В западната част е изградена галерия. В източната част е олтарът, който е преграден от художествено резбован иконостас. От целия комплекс от сгради в двора на църквата „Св. Николай” най-голям интерес представлява интериорът на църквата, стенописната и дърворезбена обработка на иконостаса.
1 от 3 снимки
Античен град “Кабиле” - Кабиле - 24.3 км., 26 минути с кола
Античният град "Кабиле" е известен с факта, че е бил резиденция на великите тракийски царе Спартакос и Скосток. Той датира от 2-ри век преди Христа и се е разпростирал на площ от около 600 дка. Днес някои от находките могат да се наблюдават в музея, който се намира непосредствено до древния град.

Настаняване в Сливен | BgVakancia.com

Хотел Рикас Тип: Хотел в Сливен
Цени от: 45 лева за Двойна стая
Брой наематели: 74
За резервации: +359 886 708 418
Хотел Спорт Палас Тип: Хотел в Сливен
Цени от: 65 лева за Единична стая
Брой наематели: 220
За резервации: 359 44 67 67 22,
Хотел Брилянтин Тип: Хотел в Сливен
Цени от: 45 лева за Двойна стая
Брой наематели: 60
За резервации: +359 878 811 102
Шато Ветровитите хълмове Тип: Винарна в Сливен
Цени от: 80 лева за Двойна стая
Брой наематели: 16
За резервации: +359 886 467 444


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори