Сладка Вода

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Сладка Вода
принтирай

Забележителности в и около Сладка Вода | BgVakancia.com

1 от 1 снимки
Побит камък - Равна - 36.9 км., 37 минути с кола
Забележителността се намира върху древната земя, заключена между селата Невша, Равна и Венчан, на територията на днешната област Варна. Тя представлява скално образувание, разположено на висок и стръмен хълм-сипей, ориентирано в посока север-юг. Побит камък се приема за едно от категоричните доказателства за похода на аспаруховите българи в този район на страната ни. Съзерцанието на природното творение донася голямо удоволствие на туристите. Но се предлага и възможността да се изкачи този скален обект при подходящи условия. По този начин съпричастността с миналото и усещането на българския дух ще се увеличат.
1 от 11 снимки
Кюлевча - 47.3 км., 54 минути с кола
Село Кюлевча се намира на около 3 км. югоизточно от село Мадара. Разположено е на скат в подножието на скали, които са част от Провадийското плато. Под скалния венец над селото, в посока север е имало живот още през Неолита, за което свидетелстват множество артефакти. Обичайно те се намират в пещерите под платото или около няколкото извора. По сведения на иманяри, са разкопавани и гръко-тракийски селища, за жалост останали далеч от вниманието на археолозите. В посока изток от сегашното село Кюлевча, на площ от около десетина декара е съществувало римско селище, населявано до българското средновековие. То се намира на леко наклонена поляна над възрожденската чешма Качица. Над него през 70-те години на 20-ти век е намерена богата находка от гръцки тетрадрахми. В сегашния център на селото, при строежа на читалището са открити и проучени няколко тракийски погребения. Цялата територия под венеца от скали над селото е защитена. Днес там могат да се наблюдават скални лястовици,орли,ястреби,скални гарвани,много рядко кеклик. От растенията особено характерни са дребната скална перуника, жълтият равнец, няколко вида салеп, изключително рядката петниста анемония, наричана от местното население-суномуно, както и няколко вида папрат-мъжка,орлова и изтравниче.
1 от 3 снимки
Екопътека, село Веселиново - Веселиново - 56.6 км., 79 минути с кола
Маршрутът на пътеката е с обща дължина от около 8 километра и започва непосредствено след изхода на Веселиново в посока Карнобат. Следвайки извивките на пътната отбивка с каменно-трошена настилка, се достига в района на първата природна забележителност водопад “Големия скок”. Възхищение предизвиква петдесетметров пад на водата от водопада. Местността, наречена “Софрата” е друго интересно място в района. Тя представлява гола, набраздена с улеи скала – без никаква растителност, а в същото време – разположена насред самата гора.


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори