Шумен

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Шумен
принтирай

Забележителности в и около Шумен | BgVakancia.com

1 от 3 снимки
Къща - музей Добри Воийников - Шумен
Добри Войников е бил учител, диригент, пишел е учебници и е редактирал вестник. Той е и автор на първата българска драма. Къщата е на два етажа, като интересното за нея е, че я е строил лично Добри Войников. Тя е в типично възрожденски стил - бяла с много прозорци, които са боядисани в тъмно, за да изпъкват. Влизайки вътре, може да се види кабинета, в който е работил, стаята за гости, както и стаята за музика, в която е изложена цигулката, на която е свирил и палката му за дирижиране.
1 от 3 снимки
Историко-археологически резерват “Шуменска крепост” - Шумен
Археолозите твърдят, че тя е построена на четири платформи в ранната и късна античност, а по-късно в Средновековието е била разширена. Траките са първите заселници. Крепостта има важно историческо значение. Крепостта е един от най-добре проучените археологически обекти в страната. Крепостна и култова архитектура, жилищни и стопански сгради и хиляди движими паметници свидетелстват за разнообразните й функции през различните епохи, най-вече през времето на Второто българско царство.
1 от 4 снимки
Регионален исторически музей - Шумен - Шумен
Изложените предмети са категоризирани по епохи, като могат да се видят много, изработени от кости, бронз, мед и камъни. Има също така и много керамични и глинени съдове. В музея могат да се видят и земеделски сечива, като сърпове, мотики и лопати, както и шлемове и ризници. Има и отделна зала, в която са изложени златни накити и монети, както и зала с много документи и снимки. Много от предметите са намерени при проучването на старите столици, които са в близост до Шумен - Велики Преслав и Плиска.
1 от 3 снимки
Томбул джамия "Шериф Халил Паша" - Шумен
Джамията „Шериф Хали паша” и сградите около нея са построени през 1744 година. Своето наименование Томбул, храмът е получил от издутата форма на купола си, чиито връх е на 26 метра от земята. Територията, на която е разположен храмът е приблизително 1800 кв.км. Светилишният комплекс се състои от една главна сграда, която представлява молитвен дом, голям двор и една отделна постройка, в която има точно 12 стаи, които служели като пансион към медресето. Томбул джамия "Шериф Халил Паша" е втората по големина джамия на Балканския полуостров.
1 от 4 снимки
Пещера Бисерна - Шумен
Пещерата Бисерна не е една от най-известните в България, но е една от най-красивите. Тя е дълга около 3000 метра, а приблизително 1800 от тях са достъпни за посещения от туристи. Главната галерия – Сухата, е забележителна с равен таван и неравен под, застлан на много места със срутени от тавана големи и малки скални блокове, между които се провира солидна бетонна пътека и стълби. Под сухата галерия е разположена Водната галерия. Пресичането на Главната галерия с Водната се осъществява чрез мост. Сводът на най-голямата пещерна кухина изобилства с разноцветни сталактити, не по дълги от 50 см. По върховете на много от сталактитите като диаманти блестят стотици капки карстова вода.
1 от 11 снимки
Кюлевча - 21.2 км., 22 минути с кола
Село Кюлевча се намира на около 3 км. югоизточно от село Мадара. Разположено е на скат в подножието на скали, които са част от Провадийското плато. Под скалния венец над селото, в посока север е имало живот още през Неолита, за което свидетелстват множество артефакти. Обичайно те се намират в пещерите под платото или около няколкото извора. По сведения на иманяри, са разкопавани и гръко-тракийски селища, за жалост останали далеч от вниманието на археолозите. В посока изток от сегашното село Кюлевча, на площ от около десетина декара е съществувало римско селище, населявано до българското средновековие. То се намира на леко наклонена поляна над възрожденската чешма Качица. Над него през 70-те години на 20-ти век е намерена богата находка от гръцки тетрадрахми. В сегашния център на селото, при строежа на читалището са открити и проучени няколко тракийски погребения. Цялата територия под венеца от скали над селото е защитена. Днес там могат да се наблюдават скални лястовици,орли,ястреби,скални гарвани,много рядко кеклик. От растенията особено характерни са дребната скална перуника, жълтият равнец, няколко вида салеп, изключително рядката петниста анемония, наричана от местното население-суномуно, както и няколко вида папрат-мъжка,орлова и изтравниче.
1 от 3 снимки
Мадарски конник - Мадара - 19.3 км., 19 минути с кола
Мадарският конник се датира от нач. на VIII век. Забележителността представлява конник в естествена големина в тържествен ход надясно. Конят е с тежко туловище, с глава насреща, къдрава опашка и вдигнат преден ляв крак. Ездачът е с дълга коса, в широка дреха, долу надиплена (типична за средновековието) и шалвари под полата. Конникът държи в лявата си ръка поводите на коня, а в дясната е хвърлил копие върху повален в краката му лъв, символизиращ победения неприятел. Височината му е е 23 метра. Около релефа са издълбани три надписа на гръцки език, които отразяват важни политически събития, свързани с отношенията между България и Византия през VIII – IX век – при хановете Тервел, Крумесис и Омуртаг.
1 от 3 снимки
Велики Преслав - Велики Преслав - 23.2 км., 30 минути с кола
Велики Преслав е втората българска столица (от 893 до 969 година). Градът е възникнал през първата половина на IX век по време на управлението на хан Омуртаг като военен лагер с укрепен дворец и гарнизон. За столица я провъзгласява цар Симеон. Най-великите хора на перото са работили тук – Йоан Екзарх, Черноризец Храбър, Константин Преславски, Презвитер Кузма. Днес, голяма част от великолепието на някогашната столица, е съхранено в Археологически музей „Велики Преслав.
1 от 4 снимки
Плиска - Плиска - 24.6 км., 24 минути с кола
Плиска е столица на България от 681 година до 893 година. След разкопките са открити "външен" и "вътрешен" град, Тронна палата, Малък дворец, езически храм, дворцова черква, водохранилище, бани, стопански и жилищни постройки, а на 1,5 км от Източната порта – основите на внушителен катедрален храм - Голямата базилика. В миналото Плиска не само е била най-развитото населено място в България, но и един от най-богатите градове в Европа. Днес на същото място се провежда интересно събитие: Летният археологически семинар, в който участват ученици.

Настаняване в Шумен | BgVakancia.com

Хотел Мадара Тип: Хотел в Шумен
Брой наематели: 150
За резервации: +359 54 800 180
Семеен хотел "Замъка" Тип: Хотел в Шумен
Цени от: 50 лева за Единична стая
Брой наематели: 25
За резервации: +359 885 237 374
Хотел Шумен Тип: Хотел в Шумен
Брой наематели: 250
За резервации: + 359 54/800003
Хотел "Стария град" Тип: Хотел в Шумен
Цени от: 34 лева за Двойна стая
Брой наематели: 32
За резервации: +359 888 262 606


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори