Разград

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Разград
принтирай

Забележителности в и около Разград | BgVakancia.com

1 от 3 снимки
Разград
Градът е разположен в долината на река Бели Лом. Данни за селище на територията на съвременен Разград има още от времето на античните цивилизации. Абритус е антично римско селище, което се намира в Североизточна България днес. През Втората българска държава селището до сегашния Разград се среща под имената Хръсград , Хръзград, Хризград. Намирало се е югоизточно (или югозападно) от сегашния град. Думата “хезар” е с ирански (персийски) произход и означава хиляда (хиляди шатри на войската). В града днес туристите могат да посетят: Етнографският музей, Старата часовникова кула, Древният Абритус (римско селище), Страшимировите театрални празници, Белите нощи на Разград и други.
1 от 3 снимки
Етнографският музей - Разград
Музеят е основан през 1999 година. Експонатите във фонда на музея са над пет хиляди и петстотин, като голяма част са дерения от местните жители. Туристите имат възможността да видят предмети от обреден реквизит, традиционни съдове, в които българските жени са приготвяли храната, отделни моменти от ритуалите при раждане на дете в семейството, смърт или по–големите български празници, капански костюми и други.
1 от 2 снимки
Мавзолей-костница - Разград
Мавзолей-костница на руските воини е изграден на площад "Възраждане" в града. Той е открит на 14-ти октомври 1880 година. През 1978 г. са пренесени костите на погребаните в разградските гробища руски войни. Първият камък е положен от княз Александър Дондуков-Корсаков. От 1967 г. мемориалът е обявен за паметник на културата с национално значение.
1 от 3 снимки
Джамия "Ибрахим паша" - Разград
Мюсюлманският храм е построен през 1616 година по времето на Ибрахим паша и управлението на султан Ахмед I. Джамията е представител на класическата османска архитектура - централнокуполен храм, чиято долна част е куб, който преминава в осмостен, а после в цилиндър. Минарето е от дялан камък, с пластични орнаменти. Таваните и стените са богато декорирани.
1 от 2 снимки
Старата часовникова кула - Разград
Кулата е построена през 18-ти век. Височината й е 26 метра. Тя има особено самобитна архитектура, защото в някои черти от градежа си много наподобява постройка на църква. Има дъгообразни корнизи и куполен покрив, които я правят просто уникална. Днес кулата в малкото градче е с най-високото каменно тяло в страната (като изключим най-горната й част- камбанарията) със своите цели 17.90 метра.
1 от 5 снимки
Древният Абритус - Разград
Счита се, че в началото на съществуването си Абритус е бил военен лагер, датиращ от втори век. Постоянно развиващо се, селището се превръща в добре планиран, укрепен и водоснабден град. Разцветът на Абритус продължил до края на шести век, когато бил разрушен и ограбен от аварите. Има наличие на различни видове находки. Например голяма робовладелска частна сграда с двор, йонийска колонада, некрополи, статуи, релефи, оброчни плочи и др.

Настаняване в Разград | BgVakancia.com

Хотел "Мимоза" Тип: Хотел в Разград
Цени от: 45 лева за Единична стая
Брой наематели: 25
За резервации: 084/ 58 21 21
Хотел ГабриСа Тип: Хотел в Разград
Цени от: 75 лева за Двойна стая
Брой наематели: 10
За резервации: 084266066


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори