Радунци

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Радунци
принтирай

Забележителности в и около Радунци | BgVakancia.com

1 от 6 снимки
Природен парк "Българка" - Трявна - 0 метра, 0 минути с кола
Природният парк Българка е най-младият природен парк, като включва и връх "Българка". Целият парк има площ около 22 000 ха, което наистина е впечатляваща големина. В района попадат защитените със закон местности - Столища, Студен кладенец, Соколски манастир и Мъхченица - Йововци. Има голям брой забележителности, по-известните сред туристите са - Викана скала, Мъхнати скали и други. Фауната и флората са изключително разнообразни. На територията на природен парк Българка има изградени и обозначени с поддържани насочващи табели множество екопътеки и маршрути.
1 от 4 снимки
Казанлък - 0 метра, 0 минути с кола
Казанлък е център на Розовата долина и изключително привлекателна туристическа дестинация. В града се намират най-голямата и най-добре запазена в страната Тракийска гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО и Музеят на розата. Наблизо са разположени античният град Севтополис и Долината на тракийските царе. Препоръчително е посещението на града да се извърши по време на "Празника на розата" (първия уикенд на юни месец), тъй като тогава Казанлък цъфти. Има множество празненства и събития в този период, в които могат да се включат туристите. Тракийските гробници също са притегателна сила за посетителите на Казанлък. Посредством тях, те могат да се докоснат до духа на миналото, до тракийската култура. Други забележителности в града са Къщата на Ненко Балкански, Къщата на Чудомир и много други.
1 от 4 снимки
Казанлъшка тракийска гробница - Казанлък - 0 метра, 0 минути с кола
Казанлъшката тракийска гробница е открита случайно през 1944 г. Според археолозите датира от 310 - 290 г.пр.Хр. Казанлъшката гробница е единствената досега открита куполна гробница от елинистическата епоха, която е украсена така богато с декоративна и фигурална живопис. Състои се от три помещения - предверие, коридор и тухлена гробна камера. Освен битови сцени се показват важни елементи от архитектурната украса на йонийския храм, стенописите представляват важен материал за изучаване живота и бита на заможните тракийци и техните слуги.
1 от 4 снимки
Художествената галерия - Казанлък - 0 метра, 0 минути с кола
Музеят на старинните изкуства е учреден през 1901 година. Първата експозиция е дело на местния самоук художник Иван Енчев. В Художествената галерия могат да бъдат разгледани четири експозиционни зали. Отделно галерията разполага със зали, които се ползват за временни и гостуващи на града изложби. Голям интерес представлява експозицията с икони, датиращи от 17 до 19 век. Фондът на галерията е голям, с над 4500 творби. Художествената галерия разполага с още две експозиции, разположени в къщите – музей на известните художници професор Ненко Балкански и академик Дечко Узунов.
1 от 3 снимки
Бузлуджа - Шипка - 0 метра, 0 минути с кола
Паметникът е издигнат на връх Хаджи Димитър в Стара планина. На него се е състояла битка между четата на Хаджи Димитър и турските войски. Бузлуджа е открит на 23 август 1981 г. Състои се от куполна зала и 70-метров пилон. На върха на пилона са монтирани 2 петолъчки с височина 12 метра. Всяка година през първата неделя на месец август БСП организира край паметника политически събор, на който присъстват нейни симпатизанти.
1 от 5 снимки
Музей на розата - Казанлък - 0 метра, 0 минути с кола
Той се помещава в старата лаборатория на Института по розата. В уникалния музей – с помощта на фотоси и автентични предмети, е показано развитието на розопроизводството от пренасянето на маслодайната роза в България – преди повече от 300 години, до съвременността. В него се съхраняват над 15 хиляди експоната от всички райони, където се е отглеждала роза. Изключително впечатляващ е внушителният 800-литров меден казан от село Розово.
1 от 3 снимки
Къща-музей Славейкови - Трявна - 0 метра, 0 минути с кола
Тази къща е построена през 19 век и е била жилище на Петко Славейков и жена му, която е била тревненка. Петко Славейков е бил учител в Трявна, задомява се тук и тук са родени децата му. Тази къща става родното място на великият модернист Пенчо Славейков. Къщата е с типична възрожденска архитектура. Състои се от два етажа, първият, от които направен от камък, а вторият от дърво, боядисани в бяло и отрупани с цветя мушкато. В наши дни в нея са изложени предмети и вещи от бита на семейство Славейкови. Запазена и до днес е масата, на която са пишели и учели децата, ниската софра, където са се хранели, както и съдовете, в които са готвели, огнището, станът, на който са се тъчали черги, дрехи и др. Запазени са и много документи, свързани с творчеството на двамата писатели.
1 от 4 снимки
Даскаловата къща - Трявна - 0 метра, 0 минути с кола
Къщата е голяма и е на два етажа. На долния етаж са разположени няколко експозиции, а в горната част са стаите с прочутите тавани-слънца. Те представляват слънца, които са запазили красотата и яркостта си през всичките тези години. Създадени са заради един облог между известен майстор дърворезбар и неговият чирак. Състезавали се кой ще направи по-красив таван. Двете слънца са майсторски изработени, едното е с прекрасни лъчи, а другото е украсено с малки маргаритки по края. Зад къщата също има дворче със стар кладенец.
1 от 3 снимки
Часовниковата кула - Трявна - 0 метра, 0 минути с кола
Часовниковата кула е построена от местното население и през годините неколкократно се е променяла средната и част, но тя винаги е била символ и гордост на града. Долната й, най-висока част е масивна, направена от камъни. Следва по-малка осмоъгълна част, там се намират часовникът и механизмът, от които всяка вечер след 10 часа се чува песента на "Неразделни“. В най-горната част на кулата се намира камбана, която е там още от построяването й. Вечер кулата се осветява. Има светлини в средата на каменната основа. Часовникът също свети, за да се вижда отдалеч и и дори върха на кулата е осветен.
1 от 3 снимки
Галерия "Димитър Казаков" - Трявна - 0 метра, 0 минути с кола
Галерията е открита още през 1985 година в реставрираното Славейково училище. Характерна за картините на Димитър Казаков-Нерон е необичайната перспектива. Усещането, че образите летят в едно друго пространство, където земното притегляне е непознато и в същото време всичко е познато, близко, някога си го чувал, вкусвал, усещал, сънувал. Художникът се вдъхновява от бита, фолклора и старинните български икони.
1 от 4 снимки
Музей на Африканското и Азиатското изкуство - Трявна - 0 метра, 0 минути с кола
Музеят на азиатското и африканското изкуство се намира в централната част на града. В него са изложени експонати от различни векове, които демонстрират голямо разнообразие от култури и религии. Най-старите съхранявани вещи са от 2 век, а най-новите от 20 век. Правени са опити да бъдат съпоставени елементи от българския бит и култура с тези на Индия, Непал, Тибет, Китай и Африка.
1 от 4 снимки
Улицата на занаятите - Трявна - 0 метра, 0 минути с кола
Улицата на занаятите се намира в старинната част на Трявна. До нея се стига лесно пеша. Ако сте стигнали до Часовниковата кула, улицата на занаятите е на една крачка. Минавате по Кивгиреният мост, известен още като Гърбавият мост, който свързва двете части на града и сте там. На улицата на занаятите се намират и някои други забележителности на град Трявна, като Славейковата и Даскаловата къща.
1 от 3 снимки
Трявна - 0 метра, 0 минути с кола
Селището е известно с архитектурно-възрожденския си комплекс, притегателно място за много туристи от страната и чужбина. В Трявна се намира Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство, една от забележителности от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. В Трявна интересни за посещение са: Галерия "Казаков", Къща-музей Славейкови, Улицата на занаятите, Музеят за азиатско и африканско изкуство и други. В околността се намира и природен парк "Българка".
1 от 7 снимки
Язовир Жребчево - Гурково - 0 метра, 0 минути с кола
Язовирът е третият по големина в България след язовир Искър и Студен кладенец. Има множество ръкави, които предлагат отлични условия за риболов. Според сезона могат да се хванат различни видове риба, като преобладават бял амур, каракуда, кефал и костур. В околността на язовира има обширни поляни и гори, подходящи за палатки и каравани. В непосредствена близост може да се разгледа и древна римска крепост. Язовир Жребчево е изкуствено създаден. През 1965 година селото, на което е кръстен - Жребчево, е било потопено. Разположено е на 25000 дка. площ. Има една църква, която и до днес е останала там. Язовирът е обявен и за орнитологично важно място.
1 от 3 снимки
Могила Голяма Косматка - Шипка - 0 метра, 0 минути с кола
Голямата Косматка е една от сравнително новооткритите и най-посещавани могили в област Стара Загора. Името й идва от местността, в коята се намира, а именно обраслата с огромни дъбови дървета повърхност. Твърди се, че в могилата се помещават едни от най-богатите тракийски гробове. Храмът, който се е намирал вътре, по-късно се превърнал в мавзолей на тракийския владетел. Могилата е изградена от отлично обработени големи каменни блокове, споени с оловни железни скоби. Диаметърът и е около 90 метра, а височината – 20 метра. Голямата Косматка е една от най-големите могили не само у нас, но и на целия Балкански полуостров.
1 от 4 снимки
Античен форум "Августа Траяна" - Стара Загора - 0 метра, 0 минути с кола
Местоположението на форума е в югозападната укрепена част на римския град, средище на социално-политическия, икономически и културен живот на града. Античен форум "Августа Траяна" включва портата на Августа Траяна, части от двете крепостни стени на античния и средновековен град, крайградския ров, площадно пространство с постамент за императорска конна статуя, амфитеатрален аудиториум и южната фасада на градските терми. Площадът е полукръгъл със запазен постамент на императорска статуя. На север от него е разположен Амфитеатрален Аудиториум с девет реда каменни седалки. В горната си част е увенчан с арковидно оформена колонада. Зад него е разкрита южната фасада на Градските терми, строени в средата на II век върху площ от 7 дка.
1 от 3 снимки
Музей "Неолитни жилища" - Стара Загора - 0 метра, 0 минути с кола
Жилищата са открити и регистрирани като паметник на културата през 1958 г. През 1969 г. строителна организация прокопава изкоп за водопровод през селищната могила. Разрушени са стени, пещи и др. Стените на жилищата са били направени от дървени колове, забити в земята, преплетени с тънки пръчки и замазани с глина. Покривът е бил покрит с клони, слама и листа. В най-топлата част на къщата имало лежанка – правоъгълна глинена площадка, която са използвали за спане. Подът бил замазан с глина. Пещта е изградена близо до северната стена. В нея са намерени овъглени ечемик, пшеница и фий. Експонатите демонстрират какъв е бил битът на хората в V-то хилядолетие пр. Хр.
1 от 3 снимки
Мегалитът - Бузовград - 0 метра, 0 минути с кола
Мегалитът представлява древно астрономическо култово съоръжение, използвано от древните жреци за наблюдение на слънцето по време на лятното слънцестоене. Неслучайно през деня на 21-ви юни, от няколко години насам - съществува традиция много хора да се събират пред Слънчевата врата на Мегалита над с. Бузовград, за да дочакат вписването на слънчевия диск в специално оформения от траките скален отвор. Археологически проучвания са установили, че древното каменно съоръжение е построено в периода 1800 – 1600 г.пр.н.е. и е използвано за астрономически наблюдения и поддържане на календар.
1 от 4 снимки
Старозагорски минерални бани - Стара Загора - 0 метра, 0 минути с кола
Съществуването на минерални извори предопределя древната история на селището. А днес те се ценят като едно от най-важните богатства на региона. Първите заселници на старозагорските земи са били привлечени както от топлата вода, така и от находищата на мед. Лечебните свойства на минералната вода са много. Тя лекува заболявания на опорно-двигателната система, периферната нервна система, двигателната система и др. Има чудесни условия за пешеходен туризъм както и вело туризъм в околните села.

Настаняване в Радунци | BgVakancia.com

Комплекс Радунци Тип: Къща за гости в Радунци
Брой наематели: 33
За резервации: +359 879 196 963


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори