Петрич

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Петрич
принтирай

Забележителности в и около Петрич | BgVakancia.com

1 от 5 снимки
Национален парк-музей „Самуилова крепост“ - Петрич
Крепостта се намира в близост до гр. Петрич – на около 16 км. западно от града, като е разположена на десния бряг на р. Струмешница. Крепостта е съградена по време на управлението на цар Самуил ( от 997 г. до 1014 г.) и на неговите войни с Византийската империя. Била е част от Ключката отбранителна система, чиято цел е била да спре набезите на византийците от юг. Смята се, че в близост до тази крепост през 1014 г. се е провела известната битка при с. Ключ, когато византийският император Василий II пленява и след това ослепява 14 000 български войници. Заради тази си постъпка императорът бил наречен „българоубиец”. Освен крепостта на територията на Националния парк може да разгледате 13 малки землянки и една по-голяма, наречена „Голямата землянка”, а също така и останките от наблюдателната кула на Самуиловата крепост. Над тях е изградена панорамна площадка с мемориална композиция и музейна зала. Композицията се състои от бронзов паметник на цар Самуил, изработен от художника Борис Гондов. Владетелят е представен съкрушен от болката, при вида на ослепените български войници. От двете страни на царя на пана са представени релефи на войниците.
1 от 5 снимки
Местността "Рупите" - Рупите - 8 км., 10 минути с кола
Местността представлява кратер на изгаснал вулкан, а обликът й се образува от вулканичния хълм Кожух, термалните извори и хълма Пчелина. Местността е известна с минералните извори, които притежават изключителни лечебни свойства. Температурата на водата в тях е 75 градуса по Целзий. В Рупите се намира храмът "Света Петка Българска". Той е построен със собствени средства на пророчицата баба Ванга. Това е и мястото, където Ванга прекарва по-голямата част от живота си. Част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 3 снимки
Национален парк "Пирин" - Горно Спанчево - 23.3 км., 30 минути с кола
Паркът е създаден през 1962 година и има площ пт 40 000 хектара. Той е популярен сред туристите със стръмните си склонове и със защитените си редки растителни и животински видове. В периметъра на парка се намират два природни резервата - Юлен и Баюви дупки - Джинджирица.
1 от 3 снимки
Попина лъка - Сандански - 21.7 км., 23 минути с кола
Прекрасна местност, в която хармонията царува сред иглолистните дървета. Там е разположен и Попинолъшкият водопад. Той се намира на 1230 м надморска височина, разположен е по течението на река Башлийца, която заедно с река Сърчалийца дава началото на река Санданска Бистрица.
1 от 4 снимки
Сандански - 22.6 км., 22 минути с кола
Град Сандански е разположен в полите на Пирин планина. Той е известен с уникалния си климат и лековити минерални извори, чиято температура варира от 33 ° С до 83 ° С. Курортът се препоръчва за лечение на различни белодробни заболявания, кожни алергии и много други. По поречието на р. Струма се намират 80 минерални извора, групирани в 13 находища. Някои по-известни от тях са: Турската баня, Чешмата на Мирото, Парилото и Новият сондажен извор. Сандански се гордее и с уникалния си градски парк, наречен през 1981 г. „Свети врач“. На територията му виреят над 200 средиземноморски растителни вида, някои от които природни забележителности на над 550 години.
1 от 3 снимки
Археологически музей гр. Сандански - Сандански - 22.6 км., 25 минути с кола
Музеят е основан още през 1936 г, като първоначално се е помещавал в сградата на днешното I-во основно училище. По-късно музеят е преместен на мястото над новооткритата през 1960 г. базиликата на епископ Йоан. Археологическият музей в град Сандански е един от петте музея в България, който специализира в проучванията от епохата на Античността. В музея може да разгледате най-голямата в България колекция от римска надгробна мраморна пластика от периода I-III в. Първокласни произведения на изкуството от Античността са плочите на Юлий Максимум, на Асклепий, дарствената плоча на Флавиана Филократия и др. Част от колекцията са също така разнообразни посветителни оброчни плочки – на Артемида, Афродита, Зевс, Тюхе, местното божество Теос Селенос и др. В археологическия музей може да разгледате още и експозиция с мозайки от раннохристиянския период IV – VI в.
1 от 4 снимки
Епископска Базилика – гр. Сандански - Сандански - 23.7 км., 27 минути с кола
Останките от ранно християнският храм се намират в централната част на съвременния град Сандански. Базиликата е открита от екипа на тогавашния директор на археологическия музей в Сандански - Владимир Петков през 1989 г. Археолозите датират църквата и прилежащите и сгради в периода V-VI в. Базиликалният комплекс е заемал площ от 1600 кв. м и е включвал: класически тип елинистическа базилика с атрий (вътрешен двор); кръгъл баптистерий (кръщелна), който по форма и размери е единствен в България; мартириум с аязмо и други помещения свързани с църковния живот. Сградата на базиликата е била с една апсида, вписана в правоъгълник, като е градена в типичния за периода римски начин на градеж – опус микстум (смесен градеж) – редуване на редове от речни камъни с такива от тухли. Наосът (основното помещение на храма) се състои от главен и два странични кораба, разделени по между си с колони, изпълнени в римо-коринтски стил. Според учените комплексът е бил седалище на епископа на областта.
1 от 2 снимки
Самуилова крепост - Ключ - 20.7 км., 24 минути с кола
Мястото е свързано с трагичен момент в Първата българска държава през 1014 г. Тогава е ослепена 14-хилядната войска на Самуил, като на всеки стотен войник е оставен по един с едно око, за да води останалите. При тази гледка Самуил умира. Пред крепостта отдалече се забелязва издигнатият паметник в цял ръст на българския цар, както и четирите огромни бетонни стълбове, построени в най- високата точка на хълма.
1 от 4 снимки
Мелнишки пирамиди - Мелник - 26.3 км., 27 минути с кола
Причудливите скални образувания достигат до около 100 метра височина. Те са се оформили преди четири милиона години в следствие на метеорологичните изменения. Особено красиви и интересни са формите им - конуси, гъби, минарета и други. Сред най-посещаваните мелнишки пирамиди са тези край Рожен.
1 от 3 снимки
Мелник - 27.1 км., 28 минути с кола
Град Мелник има много титли - "град-музей", "културно-исторически резерват", "паметник на българската средновековна и възрожденска култура" и други. Мелник е място, което зашеметява посетителите си с множество забележителности - причудливите скални образувания (Мелнишките пирамиди), красивата природа, старинните къщи и чудесното, опияняващо вино. Виното е на почит в град Мелник. Твърди се, че климатът в района спомага за уникалния вкус на божествената напитка. За посещение от туристите се препоръчват: Кордопуловата къща от 1754 година, Болярската къща- най-старата запазена къща в България и Пашовата къща от 1815 година.
1 от 2 снимки
Иторически музей - Мелник - 27.2 км., 29 минути с кола
Историческият музей Мелник се намира в Пашовата къща и представя бита и поминъка на местното население. Част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 4 снимки
Кардопуловата къща. - Мелник - 27.4 км., 30 минути с кола
Кордопуловата къща, построена през 1758 година. В миналото къщата е била собственост на богатата гръцка фамилия Кордопулос и била отредена специално за съхранение, производство и продажба на ароматно и вкусно вино. Интериорът на къщата е изключително интересен. Тя е изрисувана с венециански стенописи, има множество запазени дърворезби, а в избата се намират огромни бъчви, където се съхранявало и продължава да се съхранява мелнишкото вино.
1 от 4 снимки
Роженски манастир - Рожен - 27.9 км., 32 минути с кола
Роженският манастир е създаден в края на XVIII и нач.на XIX век. Той представлява затворен комплекс във форма на неправилен шестоъгъник, в чийто цетър има двор. Манастирската черква „Рождество Богородично” се намира в малкия двор. Забележителност в Роженския манастир са уникалните дърворезбени иконостаси. Част от 100-те Национални туристически обекта.

Настаняване в Петрич | BgVakancia.com

Хотел "Елена" Тип: Хотел в Петрич
Брой наематели: 45
За резервации: 0888872300


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори