Орлово

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Орлово
принтирай

Забележителности в и около Орлово | BgVakancia.com

1 от 3 снимки
Статуя на Пресвета Богородица - Хасково - 12.6 км., 17 минути с кола
Паметникът е издигнат през 2003 година на хълма "Ямача". Височината му е 32,8 м. Той е изработен е от полимер-бетон и тежи 80 тона. От горе се разкрива прекрасна гледка към целия град.
1 от 3 снимки
Хасково - 13.1 км., 20 минути с кола
Хасково е град на духовните ценности и културните традиции. Там се провеждат празниците "Дни на проф. Недялка Симеонова" и Литературни дни "Южна пролет", "Китна Тракия пее и танцува" и други. Туристите могат да видят уникалния монумент на Света Богородица, издигащ се величествено над града. Сред останалите забележителности в Хасково са парк "Кенана" и крепостта "Хисаря".
1 от 3 снимки
Каменните гъби - Бели Пласт - 17.8 км., 25 минути с кола
Уникалната природна скална забележитеност - Камените гъби, е обявена за такава от Министерството на околната среда и горите през 1974 година. Скалните формирования биват оприличавани на гъби и това се дължи на факта, че повечето образувания са шапкоподобни. Счита се, че формирането на каменните гъби започва преди 40 млн. години, през времето на Палеогена. От утаената вулканична пепел и скални късове са се образували красивите риолитови туфи, от които са се оформили каменните гъби.
1 от 4 снимки
Крепостта Перперикон - Кърджали - 28.4 км., 38 минути с кола
Крепостта Перперикон е една от най-големите родопски крепости, чията площ е 12 000 кв.м. Предполага се, че именно на това място се е намирал Свещеният град на траките. Комплексът включва дворец-светилище от ІV-V в. пр.н.е., укрепена тракийска крепост, селище и кръгъл храм-прорицалище. Има теории, които твърдят, че Перперикон е била една от столиците-резиденции на царете Терес и Ситалк, които са баща и син.
1 от 1 снимки
Каменна сватба - Зимзелен - 42.2 км., 46 минути с кола
Уникалността на забележителността се крие в изваяните каменни форми, които наподобяват човешки фигури, коне, птици, обелиски. Най-съществените сред тях са две фигури с леко червеникав оттенък на варовика, които биват оприличавани на младоженци. Според първата легенда по време на сватба сватбарите и младоженците били вкаменени от Бог. Втората легенда разказва за народно поверие, че лицето на булката не трябвало да се вижда по време на сватба и всеки, който го зърнел, се вкаменявал. На тази сватба духнал силен вятър, отвял воала, скриващ лицето на булката и всички сватбари били вкаменени на мига. Днес "Каменна сватба" е изключително привлекателна дестинация за туристите.
1 от 3 снимки
Моняк - Широко Поле - 36.1 км., 49 минути с кола
Моняк е една от най-високите крепости в Родопите. Тя се намира върху въхра, наречен Шеста крепост. Външната стена е направена от ломени камъни, споени с бял хоросан. Входът е от запад. Има две охранителни кули. Цитаделата е на най-високата източна част на масива. Проучванията даказват наличието на водохранилища и складове за храни. Едни от първите сведения за крепостта се свързват с Третия и Четвъртия кръстоносен поход през 12-ти век, когато рицарите на кръста настаняват в крепостта свой гарнизон.
1 от 3 снимки
Исторически музей - Димитровград - Димитровград - 32.5 км., 35 минути с кола
Историческият музей в Димитровград е създаден през 1951 година. Неовата колекция съдържа близо 47 000 експоната, които са разделени в два отдела - "Нова и най-нова история" и "Етнография".
1 от 3 снимки
Дом-музей "Пеньо Пенев" - Димитровград - 32.8 км., 35 минути с кола
Дом-музей "Пеньо Пенев" съхранява във фонда си около 650 експоната. Посетителите имат достъп до видеофилми, които са посветени на творчеството на поета, както и до аудио-записи, които дават възможност да се чуят оригиналните му изпълнения.
1 от 5 снимки
Димитровград - 34.6 км., 36 минути с кола
Димитровград е създаден върху основата на три селища – Раковски, Марийно и Черноконево, които имат своя интересна история. Археологическите данни сочат, че териториите им са били обитавани от хилядолетия насам. Най-древните предмети, плод на човешката дейност в Димитровград, са открити в пещерата „Дядо Паньовата дупка” в местността Габера. Днес Димитровград поддържа много добри взаимоотношения с няколко града от целия свят. Забележителностите в града, които заслужават внимание са: Паркът "Пеньо Пенев", Дом-музей "Пеньо Пенев", Историческият музей , Художествената галерия, Църквата "Свети Димитър" и други.
1 от 3 снимки
Александровската гробница - Александрово - 30.7 км., 35 минути с кола
Известната напоследък гробница датира от 4 в. пр. Хр. В нея стенописите са много добре запазени, а художествената украса е без аналог сред откритите досега гробници от подобен тип. Александровската гробница е изградена от каменни блокчета, без спойка между тях. Диаметърът й достига 70 метра, а височината 15 метра. Може би най-ценното откритие в гробницата са стенописите. Те са изключителен източник за възстановяване на Тракийската действителност. Изобразени са ловни сцени - на елени, глигани и пир. Счита се, че те описват отвъдния живот.
1 от 1 снимки
Регионален исторически музей - Кърджали - 38.6 км., 39 минути с кола
Внушителният музей е построен през 20-те години на 20 век. Експозициите, които се съхраняват са разпределени в три зали по тематични области: Археология - оръдия на труда, накити, съдове за изпълняване на обредни действия, средновековни монети, Минералогия - защитени растителни и животински видове, вкаменелости, рудни минерали и Етнология - носии, накити и др.


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори