Момчилград

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Момчилград
принтирай

Забележителности в и около Момчилград | BgVakancia.com

1 от 3 снимки
Моняк - Широко Поле - 25.6 км., 37 минути с кола
Моняк е една от най-високите крепости в Родопите. Тя се намира върху въхра, наречен Шеста крепост. Външната стена е направена от ломени камъни, споени с бял хоросан. Входът е от запад. Има две охранителни кули. Цитаделата е на най-високата източна част на масива. Проучванията даказват наличието на водохранилища и складове за храни. Едни от първите сведения за крепостта се свързват с Третия и Четвъртия кръстоносен поход през 12-ти век, когато рицарите на кръста настаняват в крепостта свой гарнизон.
1 от 3 снимки
Кърджали - 15.5 км., 22 минути с кола
Кърджали е разположен в сърцето на Източно-родопския планински масив, на двата бряга на древната река Арда. Някои от популярните места за посещение в Кърджали са: Манастирският комплекс "Успение Богородично", Средновековният манастир "Св. Йоан Продром", Регионален исторически музей и други. В околността привлекателни забележителности са: Селището Татул, Перперикон, Каменните(скални гъби) до село Бели пласт, Средновековната крепост Моняк, Дяволския мост и други.
1 от 3 снимки
Храм "Св.Йоан Предтеча" - Кърджали - 16 км., 23 минути с кола
Храмът е бил част от средновековен манастирски комплекс от IX-XIV век. Това е моментът, в който манастирската крепост става и епископска резиденция. Църквата “Св. Йоан Предтеча“ се намира в кърджалийския квартал „Веселчане” и е една от най-древните в България. Нейните руини са открити при археологически разкопки, а години по-късно тя е възстановена в автентичния й вид. Средновековният комплекс е обявен за паметник на културата с национално значение. В него са намерени единствените открити у нас по археологически път златоткани одежди на епископ, които навеждат на мисълта, че манастирът е бил седалище на епископ.
1 от 1 снимки
Регионален исторически музей - Кърджали - 16 км., 22 минути с кола
Внушителният музей е построен през 20-те години на 20 век. Експозициите, които се съхраняват са разпределени в три зали по тематични области: Археология - оръдия на труда, накити, съдове за изпълняване на обредни действия, средновековни монети, Минералогия - защитени растителни и животински видове, вкаменелости, рудни минерали и Етнология - носии, накити и др.
1 от 4 снимки
Язовир Кърджали - Кърджали - 19.3 км., 26 минути с кола
Язовирът е едно от най-посещаваните места за почивка в близост до Кърджали. Той е разположен на река Арда и има дължина 24 м. Язовирната стена е построена през шейсетте години на 20-ти век. В момента на язовир Кърджали е създадена модерна база на федерацията по гребане, където националнят отбор провежда своите лагер-сборове.
1 от 1 снимки
Каменна сватба - Зимзелен - 19.4 км., 28 минути с кола
Уникалността на забележителността се крие в изваяните каменни форми, които наподобяват човешки фигури, коне, птици, обелиски. Най-съществените сред тях са две фигури с леко червеникав оттенък на варовика, които биват оприличавани на младоженци. Според първата легенда по време на сватба сватбарите и младоженците били вкаменени от Бог. Втората легенда разказва за народно поверие, че лицето на булката не трябвало да се вижда по време на сватба и всеки, който го зърнел, се вкаменявал. На тази сватба духнал силен вятър, отвял воала, скриващ лицето на булката и всички сватбари били вкаменени на мига. Днес "Каменна сватба" е изключително привлекателна дестинация за туристите.
1 от 4 снимки
Татул - Татул - 16.4 км., 25 минути с кола
Татул е едно от многобройните тракийски селища, намиращи се в Родопите, но то е по-специално. Причината е, че изследователите предполагат, че именно тук са положени останките на великия тракийски владетел, певец и философ Орфей. Посетителите имат възможността да се изкачат по каменните стъпала до скала с форма на пресечена пирамида, където се намира свещен гроб. А отгоре на пирамидата може да се види изсечения в камъка саркофаг, около който има улей. Предполага се, че на това място е извършвано жертвоприношение, а по улея се е стичала кръвта на жертвата. Татул е мястото, съчетаващо здравината и мълчанието на камъка, както и мистичността на историята.
1 от 4 снимки
Крепостта Перперикон - Кърджали - 34.3 км., 41 минути с кола
Крепостта Перперикон е една от най-големите родопски крепости, чията площ е 12 000 кв.м. Предполага се, че именно на това място се е намирал Свещеният град на траките. Комплексът включва дворец-светилище от ІV-V в. пр.н.е., укрепена тракийска крепост, селище и кръгъл храм-прорицалище. Има теории, които твърдят, че Перперикон е била една от столиците-резиденции на царете Терес и Ситалк, които са баща и син.
1 от 3 снимки
Каменните гъби - Бели Пласт - 34.5 км., 42 минути с кола
Уникалната природна скална забележитеност - Камените гъби, е обявена за такава от Министерството на околната среда и горите през 1974 година. Скалните формирования биват оприличавани на гъби и това се дължи на факта, че повечето образувания са шапкоподобни. Счита се, че формирането на каменните гъби започва преди 40 млн. години, през времето на Палеогена. От утаената вулканична пепел и скални късове са се образували красивите риолитови туфи, от които са се оформили каменните гъби.

Настаняване в Момчилград | BgVakancia.com

Апарт хотел Централ Тип: Апартхотел в Момчилград
Брой наематели: 40
За резервации: 0887998899
Хотелски комплекс Mg Тип: Хотел в Момчилград
Цени от: 30 лева за Единична цена
Брой наематели: 45
За резервации: +359 888 342 641


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори