Лютиброд

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Лютиброд
принтирай

Забележителности в и около Лютиброд | BgVakancia.com

1 от 3 снимки
"Ритлите" - Лютиброд
"Ритлите" представляват скални образувания, които са разположени от двете страни по дължината на река Искър. Предполага се, че тази забележителност датира от преди 120 милиона години. Името на природното чудо произлиза от това, че скалите много приличат на огромни ритли на каруца. От дясната страна се простират до местността Шишманица, а от лявата страна се издигат до историческата местност Рашов дол. Изключително трудно и сякаш невъзможно е изкачването през гората до самия връх на "Ритлите", но гледката е невероятна и спираща дъха.
1 от 2 снимки
Черепишкия манастир - Лютиброд
Духовната обител е възникнала през 14-ти век в подножието на скалиста местност край река Искър, където има издълбани пещери. Черепишкият манастир е играел важна роля по времето на Иван Шишман, бил е разрушаван и опожаряван неколкократно от турците, защото е бил истинска крепост на българщината. Този храм има дълга, драматична и кървава история. Интересно място е дървената тераса, където Иван Вазов е написал разказа си "Една българка". Черепишкият манастир съчетава български дух от миналото, история и красота.
1 от 4 снимки
Увеселителен парк "Приказката" - Враца - 10.9 км., 17 минути с кола
Паркът се намира в подножието на Врачанския балкан. Той е прекрасно място за отдих или забавление. Посещението бива приятно и за малки и големи. Мястото предлага на посетителите да участват в различни тактически и отборни игри, стрелба с лък и пейнтбол, атрактивни и екстремни игри. За тези, които могат да шофират има АТВ-писта има доста добро трасе, а за катерачите е алпийската стена, алпийската градина и бънджи-махалото.
1 от 2 снимки
Калето - Мездра - 10.3 км., 14 минути с кола
Крепостта е разположена върху скален масив с височина от 230 метра. Твърди се, че върху римската крепост е бил изграден византийски отбранителен пункт в миналото. Днес могат да се наблюдават само останки от крепостните стени, изградени през Римската и Византийската епоха и Bългарското средновековие. Тези останки представляват най-добре запазената във височина укрепителна система след тази на град Хисар, по нашите земи. При разкопките именно там е разкрита и една от най-добре запазените във височина на територията на цяла България отбранителна кула от времето на Римската епоха.
1 от 2 снимки
Враца - 18 км., 29 минути с кола
Град Враца е разположен в полите на Врачанската планина. Враца е отправна точка към ждрелото Вратцата и пещерата Леденика. Враца има красива околност. От юг са сиво-виолетовие скали на Врачанската планина, на север, над невисокото каменно плоскогорие с меки и заоблени форми, се издига Милин камък, а на изток се редуват невисоките върхове на бърдото Веслец. На територията на Враца и околностите могат да се посетят: Регионален исторически музей, пещера "Леденика", връх Околчица, Етнографско-възрожденски комплекс „Свети Софроний Врачански“, комплекс "Вестителят", Кула на мешчиите, Куртпашова кула, Водопад Скакля, храм "Св. Николай", манастир "Св. Иван Пусти" и други.
1 от 4 снимки
Врачанска екопътека - Враца - 42.6 км., 86 минути с кола
Маршрутът отнема около 2 часа. Той стартира от село Згориград и стига до хижа Пършевица. Пътеката е добре укрепена и е лесно проходима. Тя се извива покрай река Лева и минава в близост до прекрасния водопад Боров камък. Чудна природа с непознати растителни видове и успокояващ звук на ромоляща вода, това очаква всеки турист, който върви по Врачанската екопътека.
1 от 2 снимки
Скално ждрело "Вратца" - Враца - 18.3 км., 27 минути с кола
Има легенди, които разказват, че по сините скали е живял Радан Войвода. Скалното ждрело е привлекателен обект. Уникалните скали са сътворени през далечната история на земята. Ждрелото по средата се стеснява от две отвесни скали и заприличва на гигантска порта, от която към село Згориград се открива широк, неповторим пейзаж. Често там се събират алпинисти и се провеждат множество алпиниади.
1 от 3 снимки
Комплекс "Вестителя" - Враца - 17.8 км., 26 минути с кола
Комплексът е едно от най-предпочитаните места за разходка и почивка на жителите на Враца. Боровата горичка и зелените поляни подканват посетителите примамливо да се отпуснат и да се насладят на природното спокойствие. В района се намират Туристическият дом и паметникът "Вестителя" на свободата. Всяка неделя от мястото, където е разположен паметникът, се носят звуците на бойна тръба, с която руският войник сигнализирал Освобождението на града на 9 ноември 1877 година.
1 от 2 снимки
Връх "Околчица" - Враца - 23.4 км., 35 минути с кола
Връх "Околчица" има важно значение в исторически и духовен аспект. Той пази геройския дух на смелите българи. На 2 юни 1876 г. именно на него се води последната битка на Ботевата чета. Канара с издълбан надпис в падината Йолковица обозначава лобното място на Ботев. На върха е издигнат паметник в негова чест.
1 от 7 снимки
Пещера "Леденика" - Враца - 31.9 км., 48 минути с кола
Пещерата "Леденика" е една от най-красивите и големи пещери в България. През зимата тя зашеметява туристите със сякаш изваяната си ледена украса. Ето защо тя получава това име. Пещерата се намира в северозападния край - Стрешерски дял на Врачанската планина. Температурата в нея е от -7° C до -15° C, а във вътрешността тя достига до 8° C. "Леденика" предоставя на посетителите уникални гледки, които могат да бъдат наблюдавани в "големия хол" - така нареченото Предверие, Плъзнята - пещерния коридор, Малката зала и в една от най-интересните зали - Малката пропаст. В Малката пропаст има застинал каменен водопад, който днес може да бъде разгледан отблизо. Част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 7 снимки
Манастир Седемте престола - Еленов Дол - 27 км., 32 минути с кола
"Седемте престола" е православен християнски манастир на Софийската епархия, който се намира в Стара планина, в близост до село Еленов дол. Разположението му е такова, че попада на границата между Софийска и Врачанска област, но административно се води в област София. Тази духовна обител е включена в списъка на Стоте национални обекта под името "Света Богородица". Намира се в красива равнинна местност, заобиколена от гори. Манастирът е по-известен с името „Седемте престола“, заради своята уникална черква. Предание разказва, че седем боляри създали седем селища в близост до манастира - Осеновлаг, Огоя, Оградище, Буковец, Лесковдол, Желен и Лакатник. В черквата има седем параклиса (престола) и специалистите твърдят, че подобна не се среща никъде другаде сред българските християнски храмови сгради. Със сигурност манастирът е съществувал още през XVI век.
1 от 3 снимки
Паметник-костница на Ботевите четници - Скравена - 28.1 км., 28 минути с кола
Скравена е място с героично минало. В него се намира паметник-костница на Ботевите четници. Костницата съхранява черепите на десет Ботеви четници от групата на Георги Апостолов, намерили смъртта си при разгрома на четата в Рашов дол край Ритлите, на 2 юни 1876 година. Част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 1 снимки
Манастир "Свето Преображение" - Скравена - 28.9 км., 29 минути с кола
Манастирът "Свето Преображение" е известен още като Скравенски манастир. Той се намира в местността Баткун в Лакавишкия рид на Западния Предбалкан. Той е основан по време на Втората българска държава, неколкократно разрушаван и възобновяван. Има съхранени части от стенописи, останали от стария храм и жилищна сграда. Част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 5 снимки
Пещера Темната дупка - Лакатник - 36.8 км., 44 минути с кола
Дължината на пещера "Темната дупка" е 5600 м., което я прави една от най-дългите пещери в Стара планина. Това и отрежда и 4-то място сред най-дългите пещери в България. Входът ѝ се намира върху Лакатнишките скали, на 27 м. над течението на река Искър. Пещерната система е на три етажа и се състои от няколко разклонени галерии, свързани помежду си. Във вътрешността на пещерата има дълбоки и дълги езера, като най-дълбоко е "Пепи" - 3 метра, а най-дълго е "Дългото езеро" - 80 метра. В близост до Жековото езеро, пък се появява подземна река, която тече по най-долния етаж на пещерната система. В Темната дупка се срещат почти 20% от всички установени в България троглобионти (пещерни организми). От тях най-известният е Protelsonia lakatnikensis.

Настаняване в Лютиброд | BgVakancia.com

Къща за гости Мечта Тип: Къща за гости в Лютиброд
Брой наематели: 15
За резервации: +359 878 363 009


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори