Крапец

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Крапец
принтирай

Забележителности в и около Крапец | BgVakancia.com

1 от 3 снимки
Крапец
Крапец е малко рибарско селце на Черно море, само на 10 км. северно от Шабла и на 90 км. от Варна, близо до края на международен път Е87, който минава по цялото ни крайбрежие. Селото е буквално кацнало на морския бряг, заобиколено от обширни житни ниви, зеленчукови насаждения и езера - природни резервати. Уникална за цялото Черноморско крайбрежие е дългата над 6 км. плажна ивица между Крапец и Дуранкулак. По протежението и има обособени места за къмпингуване. Тук ще откриеш едни от малкото девствени дюни, тихо и спокойно море с меко пясъчно дъно. На около километър на север от селото се намира Дуранкулашкото езеро. Мястото е предпочитано за къмпинг и пикник, но е добре да се посещава през по-сенчестите часове на деня, тъй като там наистина няма къде да се скриеш от слънцето. В Крапец има 2 по-големи хотелски комплекса и близо 20 къщи за гости, някои от които приемат гости целогодишно. Цената за настаняване в най-силния сезон варира от 20 до 30 лева на човек на вечер.
1 от 3 снимки
Шабла - 14.5 км., 17 минути с кола
Шабла се намира на 72 км. източно от Добрич и на 25 км. от град Каварна. Самият нос "Шабла" е варовикова скала, покрита с льос с височина до 10 м. Вероятно свързваш местността около Шабла с Джулай морнинг. И това е нормално, тъй като от няколко години насам първият изгрев на юли се посреща там, заедно с легендарния вокалист на групата Юрая хийп. Шабла е хубаво място за почивка и през останалата част на летния сезон, тъй като е доста на север и рядко се пълни с тълпи от туристи като Слънчев бряг. Има голяма плажна ивица - "Шабленският плаж", която обхваща площ от 112 000 кв. метра. Освен това соленото езеро "Шабленската тузла" предоставя възможности за процедури с уникална лечебна солена кал. В самия курорт Шабла през летния сезон туристи приемат хотелът, който е разположен в центъра на града и още 10-12 къщи за гости, които настаняват гости на цени от 10 до 30 лева на вечер. Най-голямата забележителност тук е шабленският фар.
1 от 3 снимки
Шабленски фар - Шабла - 14.1 км., 15 минути с кола
Най-старият фар в България е именно шабленския фар. Той представлява осемстенна кула, която е изградена от камък и хоросан. Най-голям интерес предизвиква върха на фара, който е неговият гръмоотвод и има форма на полумесец със звезда.
1 от 5 снимки
Село Тюленово - 26.1 км., 28 минути с кола
Тюленово се намира на около 80 км. от Варна, между с. Камен бряг и фара на нос Шабла. Известно е с уникалния, живописен скалист бряг - осеян с безброй пещери. Там вълните и вятъра са изваяли причудливи форми в отвесните, нагънати като воал скали. Достатъчно е да заметнеш въдица, за да осигуриш запомняща се вечеря край огъня, а ако нямаш слука, мидите и рапаните тук са в изобилие. По-запалените рибари могат да наемат лодка. Ако обичаш дивото къмпингуване, можеш да разпънеш спалния чувал директно в някоя от пещерите, разположени на морския бряг. От там се виждат каменни образувания, като скалният мост /Киприята/, Самотника, скалните манастири, Мартинския камък и други скулптори на природата. Невероятни усещания очакват и катерачите – има доста маршрути с различна трудност. Условията за гмуркане пък са едни от най-добрите на Черноморието. Най-интересната подводна пещера е Тюленовата. Тя е най-дългата - цели 107 метра. Характеризира се като едноетажна, разклонена, преходна. Наблизо се намира и заливът с мегалити - там могат да се видят сфери и слънца, изсечени в камъни.
1 от 4 снимки
Национален археологически резерват “Яйлата” - Камен Бряг - 30.9 км., 32 минути с кола
Наименованието на резервата “Яйла” означава високо пасище. Той е съвкупност от високи многоластови скали, обагрен в различни цветове - от червеникав, през наситено керемиден до сиво-жълт цвят, частично запазени след археологическите разкопки кули, порта, жертвени камъни, стени, върху които са изобразени руни, кръстове, изсечени икони и т.н. Може би едно от най-впечатляващите забележтелности там са цъфтящи божури, перуники, гороцвет, които са израстнали върху канарите.
1 от 4 снимки
Нос Калиакра - Добрич - 40.5 км., 55 минути с кола
Нос Калиакра е място, което има голям емоционален заряд. Забелязва се симбиоза между могъществото на морето, очарователността на природата като цяло и мита за 40-те девойки, хвърлили се от скалите там. Брегът е стръмен с отвесни скали, които се спускат 70 метра надолу към морето. Името на местността означава “красив нос”. Днес нос Калиакра е красив природен резерват, където гнездят корморани, тюлени и делфини плуват в морето, а скорци и скални косове обитават пещерите. По десния бряг на нос Калиакра, от крепостта се спуска алея до изградения в една от пещерите оригинален двуетажен ресторант със 160 места в пещерата и 200 места на открито. Втора алея отвежда туристите към друга, по-малка пещера, в която е разположен музей с ценни археологически експонати. Могат да се видят и малък параклис "Свети Никола" и останки от старинна крепост.


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори