Кабиле

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Кабиле
принтирай

Забележителности в и около Кабиле | BgVakancia.com

1 от 3 снимки
Античен град “Кабиле” - Кабиле
Античният град "Кабиле" е известен с факта, че е бил резиденция на великите тракийски царе Спартакос и Скосток. Той датира от 2-ри век преди Христа и се е разпростирал на площ от около 600 дка. Днес някои от находките могат да се наблюдават в музея, който се намира непосредствено до древния град.
1 от 3 снимки
Безистен - Ямбол - 8.8 км., 14 минути с кола
Безистенът е построен през 1509 година. Архитектурата на постройката наподобява много стила на турските сгради, които са били част от османската империя. Специалисти твърдят, че залата му притежава най-добрата акустика в България и би могла да се използва за различни концерти.
1 от 4 снимки
Исторически музей - Ямбол - Ямбол - 10.3 км., 17 минути с кола
Музеят стартира своята дейност през петдесетте години на 19-ти век, а фондът е попълнен благодарение на местните жители. Днес основният и спомагатеният фонд включват около 90 000 експоната. Те са разпределени в категории: археология, България 15-19 век, Нова и най-нова история.
1 от 4 снимки
Ямбол - 10.1 км., 17 минути с кола
Ямбол привлича туристите с богата си култура. В него са съсредоточени множество паметници на културата. Интересни забележителности в град Ямбол са: Църквата "Свети Георги", Историческият музей, Художествената галерия, Градският парк и Безистенът. Туристическият обект, който приканва най-много гости да посетят града е тракийският град Кабиле.
1 от 6 снимки
Змееви дупки - Сливен - 27.7 км., 31 минути с кола
"Змееви дупки" е име на група пещери, които се намират в местността Змеева река, край с. Змейово, до град Сливен. Легендата разказва, че тук някога живеел красив благороден змей. Той бил влюбен в момиче от селото и всеки път, когато напускал пещерата, за да я навести, светкавици проблясвали в небето и странна светлина излизала от "дупките". Днес пещерите представляват малки карстови образувания, които са обявени за природни забележителности в началото на 20-ти век. Дълбочината на най-голямата дупка е 1.5 метра. Вътре тече река, а по стените висят редките, защитени от закона прилепи – трицветен нощник. В пещерата са открити свидетелства /каменни брадви, кости, конски зъби и др./, че е била обитавана от пещерни хора още през Новокаменната епоха.
1 от 3 снимки
Сливен - 25.5 км., 27 минути с кола
Град Сливен е разположен до живописните склонове на Източна Стара планина. Районът впечатлява туристите с множеството си природни забележителности и наличието на голяма защитена територия – Природен парк “Сини камъни”. На територията на община Сливен има условия за балнеолечебен и SPA туризъм, предвид наличието на естествени минерални извори. Забележителностите, които са препоръчителни за посещение са следните: Регионален исторически музей, Местността Карандила, Къща-музей "Хаджи Димитър", Художествена галерия "Добри Добрович". Не по-малко интересни са събитията, които се провеждат на територията на Сливен: Национален фестивал за млади изпълнители, Международен детски фолклорен фестивал, Международен музикален фестивал, Национален фестивал на лешоядите и др.
1 от 3 снимки
Къща-музей "Хаджи Димитър" - Сливен - 25.8 км., 28 минути с кола
Построена в края на XVIII век. Къща-музей "Хаджи Димитър" се намира сред красив парк. Главна тема на експозицията е пътят на героичната чета на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа, организирана през 1868 година. Тя включва два двора, свързани с вътрешната врата – комшулук. В родната къща на Хаджи Димитър в битов интериор са подредени три стаи: спалня, гостна и кебеджийница. Ханът е адаптиран за нуждите на документалната експозиция. Две от стаите са възстановени като гостна стая и магазин-продавница. На втория етаж е създадена зала за документална експозиция. Тук с помощта на снимки, документи, оригинално оръжие от епохата и други материали е подредена експозицията, която проследява жизнения път на Хаджи Димитър.
1 от 4 снимки
Регионален исторически музей - Сливен - Сливен - 26.5 км., 30 минути с кола
Музейното дело в града стартира своето развитие след Освобождението на Сливен от турско робство. Към музея са изградени отдели и звена: Археология, История на българските земи от петнадесети до деветнадесети век, Етнография, Научен архив, Връзки с обществеността. Музеят разполага с библиотека и ателие за реставрация и консервация. Туристите имат възможността да видят мраморна и бронзова пластика от римско време, накити и предмети от кост от средновековието, занаятчийски интрументи, земеделски сечива, използвани през античността, бронзови съдове и керамика, открити в Сливен и региона.
1 от 7 снимки
Природен парк Сините камъни - Сливен - 47.9 км., 56 минути с кола
"Сините камъни" е природен парк в България, разположен до град Сливен. "Сините камъни", всъщност е името на скален масив, който е разположен на територията на природния парк. Той се е образувал под действието на ерозионните процеси. Масивът е изграден предимно от кварцови скали с различни примеси. Характерни за него са различни скални образувания - върхове, долини, пещери, пропасти и други. Местността е обявена за природен парк през 1980 г. с цел опазването на специфичните екосистеми, както и на красивата природа. Паркът е част от Сливенската планина, която пък се включва в Старопланинската верига. Територията му е приблизително 7000 хектара. Южната граница на природния парк е очертана от град Сливен. От север, запад и изток паркът е ограден от обширни горски масиви. Птиците са едно от най-значимите притежания на природния парк. Те представляват около 70% от всички животински видове, които се срещат на неговата територия. Тук живеят видове, които не се срещат никъде другаде в България. Такива са дебелоклюнната чучулига, испанското каменарче, червеноглавата сврачка и др.
1 от 4 снимки
Местност "Карандила" - Сливен - 30 км., 36 минути с кола
Името Карандила означава на турски - Черни времена. Това се дължи на факта, че по време на турското робство е имало наличие на чумна епидемия и тогава населението се е преместило точно в тази местност. Неслучайно там се намират много извори с чиста вода. Има два маршрута, по които може да се стигне до "върха", от където гледката е невероятна. Най-често използваната е “Хайдушката пътека”. Пътеката е доста широка и в по голямата си част полегата. Другата пътека е за любителите на по-дълготрайните и трудни изкачвания.
1 от 3 снимки
Художествената галерия Димитър Добрович - Сливен - 27.4 км., 30 минути с кола
Първоначално първата сбирка на художника Димитър Добрович е подредена в Историческия музей, но през 1965 година Художествената галерия отваря врати в самостоятелна сграда, като самостоятелен институт за постоянни експозиции. Днес има наличие на три отделни обекта, в които могат да бъдат разгледани четири различни експозици, които са постоянни. Галерията разполага с над шест хиляди творби, като уникално за галерията е притежанието на икони, гравюри, западноевропейска графика, както и японски гравюри. През 2005 година тук е открита постоянната експозиция Християнско изкуство. В художествената галерия се съхраняват творби на български и чужди художници.
1 от 3 снимки
Първата текстилна фабрика в България - Сливен - 31.5 км., 37 минути с кола
Обектът се намира в град Сливен. Това е фабриката на Добри Желязков, открита през 1836 година. В триетажната постройка е имало 20 предачни машини, 6 механични стана и персонал от 500 работници. В момента фабриката на Добри Желязков е обявена за паметник на културата от национално значение.


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори