Хотница

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Хотница
принтирай

Забележителности в и около Хотница | BgVakancia.com

1 от 4 снимки
Затвор-музей - Велико Търново - 17.4 км., 19 минути с кола
Музеят е построен около средата на 19 век. През 1854 година официално отваря врати и от тогава се използва по предназначение. Архитектурата на сградата има интересен дизайн. Тя е изградена изцяло от камък. Сградата се състои от един приземен етаж и два горни етажа. Около нея има два просторни вътрешни двора, като огражденията около тях представляват високи каменни зидове. Експозицията е подредена на приземния и на първия етаж. В приземния етаж е представена възстановка на обикновена килия и килия за мъчения, а на първия етаж са разположени още три килии. В единия двор се оковавали затворниците, а другият е бил предназначен за разходки.
1 от 3 снимки
Трапезица - Велико Търново - 14.8 км., 17 минути с кола
Вторият по значение укрепен хълм на старата българска столица Търново. Интересен е произходът на името му. Твърди се, че идва от думата трапеза или от думата трапец, поради формата на трапец, която укреплението има. Построени са много красиви църкви и сгради, както и резиденцията на патриарха. Крепостта била свързана с тази на хълма Царевец чрез мост, до който се стигало по път, изсечен в скалите. Естествената укрепеност на Трапезица била главната защита на хълма – от три страни той е заобиколен от буйните води на река Янтра. Четири входа водели до вътрешността на крепостта, като главен бил южният. Част от южната порта е запазена и до днес.
1 от 3 снимки
Църквата "Св. 40 мъченици" - Велико Търново - 16 км., 17 минути с кола
Църквата е построена в чест на победата на Иван Асен II при Клокотница на 9 март 1230 година над епиреца Теодор Комнин. Тя била разрушена през 1327 година от земетресение, но е въстановена до 50-те години на 14-ти век. Там се намират няколко старобългарски епиграфски паметници - графичната колона от крепостта Родосто от времето на хан Крум, Омуртаговата и Асеновата графична колона. Надписите били докарани по заповед на цар Иван Асен и поставени вътре. Днес църквата е основно реставрирана, има само малка запазена част от старата постройка. Едно от най - значимите събития случвали се тук било обявяването на Независимостта на България от княз Фердинанд 1 на 22 септември 1908г.
1 от 3 снимки
Храм "Св. Димитър Солунски" - Велико Търново - 15.9 км., 19 минути с кола
Храмът - символ "св.Димитър Солунски" е имал важно историческо значение в миналото. Светата обител станала център на българското въстание против византийското робство, организарано от братята Асен и Петър през 1185 година. Тук била възстановена българската патриаршия, като за църковен глава бил ръкоположен архиепископ Василий. Петър бил провъзгласен за цар, а Българската държава за независима. Църквата на два пъти била подложена на грабежите на кърджалиите, а през 1913 година ново земетресение я срива до основи. През 1977г. започват системни действия за реставриране, които завършват през 1985 година.
1 от 3 снимки
Регионален исторически музей - Велико Търново - 14.8 км., 17 минути с кола
Регионалният исторически музей във Велико Търново e важен за българската история и развитие. Експозицията обхваща голям период от време и множество ценни експонати. Първата музейна сбирка е подредена в края на 1914 г. В нея наред с останалите материали, постъпили и находките от разкопките на църквата “Св. 40 мъченици”. В далечния вече 2 януари 1871 г. е направено предложение към читалище “Надежда” да се учреди музей на базата на частните колекции от старини на няколко родолюбиви търновци. Ежегодната научна конференция “Музейни четения” събира от 1997 г. насам музейни специалисти и краеведи, като докладите им се отпечатват в сборници.
1 от 4 снимки
Атракцион "Калоянова крепост" - Арбанаси - 17.9 км., 22 минути с кола
В края на 2008 година атракцион “Калоянова крепост” отваря врати. Впечатляващ е средновековеният замък с бойници и кули, в който се влиза по дървен мост над ров с декоративна водна площ. Паметникът на цар Калоян се издига величествено пред крепостта и е най-новият в съвременната история на България. Интериорът и артистичната програма, която мястото предлага, още повече допринасят за желания ефект.
1 от 5 снимки
Крепост "Царевец" - Велико Търново - 15.3 км., 18 минути с кола
През 9в. на мястото на Крепост "Царевец" възниква българско селище, което се развива и разраства по време на Първата българска държава и византийското владичество. През 1187г., когато Търново е провъзгласено официално за столица на Второто българско царство, Царевец е превърнат в нейно главно укрепление и аристократичен квартал. Градът е бил център на политическия, стопанския и културния живот на българската държава. В крепостта имало възможност да се влезе през три входа. Освен царе, боляри и духовенство, на Царевец са живяли и много обикновени хора, които са обслужвали горната класа. Дворецът е бил с площ от 4 872кв.м.и се е намирал в централната част на крепостта. А в средата на двора се издигала църквата "Св.Петка". При падането на Търново под турско робство на 17 юли 1393г., дворецът бил опожарен и разрушен.
1 от 4 снимки
Велико Търново - 23.7 км., 26 минути с кола
Велико Търново – древната столица на България, впечатляваща всеки с уникалната си красота. Градът се намира в централна България в подножието на Стара планина. Разположен е на историческите хълмове Царевец, Трапезица и Света Гора, надвиснали над река Янтра и широките й меандри. Повече от 200 години град Велико Търново е бил център на политическия, стопанския и културния живот. На хълма Царевец били изградени Царският дворец и Патриаршията - двете главни институции за това време, както и множество административни и жилищни сгради, разположени по склоновете му.
1 от 3 снимки
Камъкът на Горна Оряховица - Горна Оряховица - 16.7 км., 25 минути с кола
Камъкът на Горна Оряховица представлява плато. То е емблематично за града място, обединяващо няколко забележителности, като еко-пътека, няколко красиви местности и хижа. Камъкът на Горна Оряховица минава по десния бряг на река Янтра. Най-високият му връх, наречен Камъка, е висок 439 метра. До върха може да се стигне по еко-пътеката Камъка. Вървейки туристите имат възможността да се насладят на разнообразната флора и фауна, която предлага защитената местност Божур поляна.
1 от 2 снимки
Констанцалиевата къща - Арбанаси - 19.4 км., 24 минути с кола
Констанцалиевата къща e построена най-вероятно в началото на 18 век. От начало тя била собственост на рода на Кокона Султана, а по-късно била закупена от Атанас Констанцалията. Констанцалиевата къща и огромният й двор са обградени от масивни каменни зидове. За влизане в къщата има два входа. Констанцалиевата къща се издига на два етажа, чиито стаи са много просторни и уютни. На първият етаж се поместват помещенията за пазача и прислугата, складове за стоки, маза и скривалище. Вторият етаж се състои от зимна и лятна спалня, гостна и всекидневна, кухня и сервизни помещения. Начинът, по който е украсена къщата отвътре (дърворезбата, рисунките и различните декорации по стените и таваните), говорят за големите творчески възможности на българските майстори. Вътре в къщата има много запазени съдове, предмети и вещи на бившите обитатели, които днес представляват голям интерес и ни разказват за бита и ежедневието на обикновения българин.
1 от 3 снимки
Арбанашки манастир "Света Богородица" - Арбанаси - 18.5 км., 22 минути с кола
Духовната обител е една от най-прочутите в България. Влизайки в нея сякаш води туристите към времето на Второто българско царство – някъде към края на дванадесети век, когато най-вероятно манастирът е част от крепостта Каменец, чийто владетел бил Иванко от рода на Асеневци. В църквата на арбанашкия манастир “Света Богородица” се пази много стара чудодейна икона. Заради непрестанните кърджалийски нападения, монаси заровили под земята - в близост до църквата, икона на Света Богородица, смятана за чудодейна. Цялата обкована със сребро, наречена още Света Богородица Троерука, тъй като над ръцете на Божията майка има още една – по-голяма ръка. След откриването й хората започнали да я наричат и "плачещата" икона, понеже Богородица плакала, че много време била все под развалини.
1 от 4 снимки
Арбанаси - Арбанаси - 18.9 км., 23 минути с кола
Село Арбанаси е едно от най-живописните стари селища в страната. То е разположено на едноименното скалисто плато, което е на 4 километра североизточно от Велико Търново. С неповторимата възрожденска архитектура от 16-17 в. на къщите и църквите и природните си дадености, Арбанаси е наистина привлекателно за туристите място. Къщите-крепости правят впечатление с външния си вид и високите каменни огради, които контрастират с китните дворчета. Таваните, вратите, мебелите и прозорците са богато украсени с дърворезби, стените са декорирани с гипсоелементи, изписани с цветя. Особено красиви са запазените 7 черкви от 17 в. Със здравите си високи зидове, малките си прозорци и непристъпните, оковани с желязо дъбови врати, те хармонично се вписват в общия архитектурен вид на селището. В Арбанаси са 80 запазени къщи, от които 36 са национални паметници на културата. Две от най-интересните са къщите-музеи – Костанцалиевата и Хаджиилиевата.
1 от 1 снимки
Килифаревски манастир - Килифарево - 25.3 км., 25 минути с кола
Килифаревският манастир "Рождество Богородично" е създаден от видният български духовник Теодосий Търновски. В началото на съществуването си, манастирът e бил разположен върху близкия хълм, а зад дебелите манастирски зидове се намирали монашеските сгради. Опустошителното османско нашествие по земите ни обаче, не пощадило и това духовно средище. Години по-късно, обителта била възстановена – на днешното място, край брега на река Белица. Сега под топлите грижи на монахините, с много вяра в душите и усет към красивото, манастирът е превърнат в спретнато и приятно място. Той е изключително предпочитан за посещение, поклонение и извършване на различни християнски ритуали.
1 от 1 снимки
Петропавловски манастир - Лясковец - 19.8 км., 28 минути с кола
Петропавловският манастир е един от 14-те манастира в околностите на старата столица, които са били построени през съществуването на Второто българско царство. Манастирът, кръстен на Светите братя Петър и Павел, е един от най-добре запазените от това време. За жалост, през 1913 г. голямо земетресение по тези земи разрушава манастирската черква, източното крило на манастира, както и няколко други по-малки постройки. След дългогодишни възстановителни дейности, днес манастирът “Св.св.Петър и Павел”, е действащ девически манастир - едно добре поддържано, чудесно подредено и прекрасно съхранено огнище на българската духовност – истински притегателен център за християни, поклонници и посетители от всички краища на България.
1 от 2 снимки
Еко-пътека "Еменски каньон" - Емен - 24.9 км., 28 минути с кола
Пътеката по своята дължина изцяло следва скалистия ръб на каньона и само сантиметри делят туриста от пропастното пространство. Това несъмнено прибавя необходимата доза адреналин, за да почувства всеки изключителността едновременно както на мястото, така и на начинанието си. Природата не пропуска да направи всеки един от туристите в безмълвен свидетел на вечната битка между силата и увереността на камъка и променливата пенлива и бистра вода (река Негованка). Карстовите скали на някои места достигат височината от 50 метра, а избуялата върху тях растителност ги превраща в невероятно красива гледка. Краят на еко-маршрута се означава със силен шум на падащата величествено вода. Това е Момин скок – водопад. Буйно и неудържимо водата стремглаво се спуска в голям вир. Зашеметяващо преживяване с омайваща гледка предлага на посетителите еко-пътека "Еменски каньон".
1 от 4 снимки
Дряново - 40.2 км., 39 минути с кола
Град Дряново е административен център на община, разположена на площ от 272 кв.км в подножието на северните склонове на Централна Стара планина. Възникването на Дряново се свързва с владетелите на династията Асеневци. Съвременното му име се споменава за пръв път в турски документ от XV век. През Възраждането основен поминък на населението е занаятчийството, животновъдството и овощарството, чийто най-талантлив представител е майстор Колю Фичето. В родното си място той построява черквата „Св. Никола”, която и днес впечатлява с внушителните си размери и архитектурно оформление. Друга забележителност е църквата "Св. Богородица". Тя лежи върху основите на стар храм от XV век. Представлява хармонично изграден комплекс от църква, камбанария, килийно училище и църковен двор с ограда.
1 от 4 снимки
Дряновски манастир - Дряново - 44.2 км., 47 минути с кола
Дряновският манастир “Св.Архангел Михаил” е издигнат към края на 17-ти век, като заедно с него се изграждат двуетажни жилищни корпуси по дължината на реката. През втората половина на 19-ти век, Дряновският манастир, вече представлява една от най-големите и добре укрепени обители по Търновския край – важно религиозно и културно средище на българите от околността. Дряновските монаси са сред най-активните участници в революционните борби за освобождение от османско робство. Дряновският манастир “Св.Архангел Михаил” е действащ мъжки манастир, с храмов празник – 8 ноември. Има изградеи маршрута - Дряновска екопътека и “Via Ferrata”.
1 от 3 снимки
Пещера "Бачо Киро" - Дряново - 44.3 км., 47 минути с кола
В пещерата "Бачо Киро" е установено наличие на живот още от средния и късен Палеолит. Тя е богата на варовикови образувания, като сталактити, сталагмити, завеси и колони. Скалните образувания наподобяват форма на змии, мечка, риби и хора. Предлагат се два маршрута на туристите, чрез които да обиколят пещерата - един къс и един дълъг. За по-голяма безопасност на посетителите, само късия маршрут е отворен за масови посещения. В пещерата можете да видите така наречените „Чистилището”, където хората са се пречиствали от греховете си и са молели за прошка и "Огнището", където се е намирал техният източник на топлина и светлина.
1 от 2 снимки
Геокомплекс "Зарапово" - Вишовград - 30.8 км., 34 минути с кола
Разположен до с. Вишовград, на метри от пътя Павликени – Балван – Велико Търново, комплексът "Зарапово" е удобно място да спрете за кратка почивка или да продължите впечатленията си от Негованската екопътека. Романтично дървено мостче, красив водопад (най-атрактивната част от комплекса е високият 15 м Зараповски водопад, падащ по живописни стъпала и прагове) и пищна зеленина омайват посетителите на геокомплекса.

Настаняване в Хотница | BgVakancia.com

Къща за гости Баба Хота Тип: Къща за гости в Хотница
Цени от: 200 лева за Къща
Брой наематели: 8
За резервации: +359 885 839 007


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори