Хисаря

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Хисаря
принтирай

Забележителности в и около Хисаря | BgVakancia.com

1 от 3 снимки
Хисаря
Град Хисаря е известен, като един от най – добрите Спа курорти в страната ни. В иначе малкото градче, може да откриете множество малки и уютни хотелчета. Минералната вода в изворите е с доказани лечебни свойства, а за всеки извор има и романтична легенда, разказвана от местните хора в града. Тук могат да бъдат разгледани няколко религиозни храма, като освен християнски и мюсюлмански, не отдавна е бил съгреден и втори католически храм. С музеите, читалищата и културните мероприятия, организирани в града, се предават традициите и обичаите на хората, живяли някога по тези земи. Много специалисти се заемат с разкриването и изучаването на различни археологически находки в региона. Разкопките завършват с успех, като са открити голяма част от жилищни сгради и крепостни стени, запазени от античен град. Могат да бъдат разгледани различни експонати от тракийския период, Античността и Неолита.
1 от 3 снимки
Село Баня - 12.6 км., 14 минути с кола
Село баня е подходящо място за семейства с малки деца, както и за възрастни със заболявания на опорно-двигателния апарат. Минералната вода е лечебна. Мекият климат пък е подходящ за укрепване на организма и на имунитета. В близост са Хисар, Карлово, Сопот, Старосел. От всяка точка в Баня, се виждат 2 възвишения които местните жители наричат хълмовете "Момини гърди". Преди хиляди години Баня е била езеро, и на "Момини гърди" са намерени останки от колчетата и синджирите с които тогавашните жители са си връзвали лодките. Там е имало тракийско селище, доказателство за което са многото археологически находки - монети, съдове, кости.
1 от 3 снимки
Старосел - 21 км., 22 минути с кола
Тракийския култов комплекс се намира край с. Старосел, на 20 км. от Хисаря. Той е един от 100-те национални туристически обекта. Старосел става световноизвестен след намерените тракийски гробници и храмове от проф. Георги Китов през 2000 г. Отворен е за посещения през 2003 г. Тракийския култов комплекс е най-големият открит до сега и в него са намерени над 120 могили, но проучени до момента са 22, с 6 храма и 9 гробни камери. Повечето от тях са запечатани за посещения. В Четинова могила са намерени останки от най-внушителния Тракийски храм, създаден през V век пр. Хр. Според проучванията, направени до момента, храмът се състои от едно централно и две странични стълбища, ритуална площадка и коридор, правоъгълно и кръгло помещение с куполен покрив. Предполага се, че в него е погребан тракийският владетел Ситалк. Той е бил богат и много влиятелен цар. Това се съди по намерените сребърни и златни предмети, оцелели от иманярите. Всички намерени находки са изложени в Националния Архиологически музей в София, а в преддверието на храма са изложени техни снимки.
1 от 3 снимки
Аневско кале - Анево - 30.6 км., 31 минути с кола
Аневското кале е изградено по време на Второто българско царство. Подградието и цитаделата му е един от трите основни квартала на средновековния град Копсис - старото име на Сопот. След археологически разкопки е установено, че в крепостта се е намирал манастирски комплекс с една църква, както и още две отделни църкви.
1 от 4 снимки
Къща-музей "Иван Вазов" - Сопот - 27.8 км., 28 минути с кола
Къщата-музей "Иван Вазов" е открита на 6 юни 1935 година. Атмосферата в нея е подвластна изцяло на възрожденската епоха, която съществува благодарение на неповторимите багри на сопотските черги и китеници, тъкани от сръчните ръце на Съба Вазова – майката на великия поет и писател. Мястото съхранява ценни реликви, свързани с Иван Вазов и неговото семейство.
1 от 3 снимки
Метох "Въведение Богородично" - Сопот - 28.3 км., 29 минути с кола
През 1665 година около параклиса "Св. Въведение Богородично" били издигнати сгради, което било началото на основаването на манастира. През 1877 година манастирът бил опожарен от турците, а игуменката Христина жестоко убита. Оцеляват църквата, чешмата, част от килиите и скривалището на Васил Левски. Лозницата в двора на манастира е на възраст от около 350 години и е считана за една от най-старите в България.
1 от 3 снимки
Национален музей "Васил Левски" - Карлово - 24.1 км., 25 минути с кола
Родната къща на Васил Левски претърпява поражение в следствие на пожар през 1877 година по време на Освободителната война. През 1933 година започва възстановяването на сградата. Документалната експозиция отразява основните моменти от живота и дейността на Апостола. Част от 100-те Национални туристически обекта.

Настаняване в Хисаря | BgVakancia.com

Къща за гости Вила Смокиня Тип: Вила в Хисаря
Цени от: 200 лева за Къща
Брой наематели: 9
За резервации: +359 878 464 823
Къща за гости Свети Димитър Тип: Къща за гости в Хисаря
Брой наематели: 17
За резервации: +359 876 00 43 75
Къща за гости Хисаря Тип: Къща за гости в Хисаря
Брой наематели: 6
За резервации: +359 897 822 338


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори