Гложене

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Гложене
принтирай

Забележителности в и около Гложене | BgVakancia.com

1 от 1 снимки
Гложенски манастир - Гложене
Гложенският манастир „Св. Великомъченик Георги Победоносец” е основан по време на Втората българска държава от руския княз Григорий Глож. В края на XVII и до началото на XIX век благодарение на многобройните ктитори от Тетевен и околните села, Гложенският манастир се замогва и се превръща в духовен център за българите в този край. Манастирът притежава ценна църковна утвар и стари богослужебни книги. Отляво в храма е поставен малък иконостас, в средата на който е монтирана храмовата чудотворна икона на „Св.Георги победоносец”. Тя е покрита с богата сребърен обков. Гложенският манастир впечатлява и със разположението си. Той се издига на висока скала, което му придава облик на средновековен замък според някои туристи.
1 от 5 снимки
Пещера "Съева дупка" - Брестница - 16.5 км., 24 минути с кола
Пещерата е дълга 400м. Наименованието на пещерата произлиза от имената на братята Съе и Сею, които са обитавали мястото по време на турското владичество. Първата зала е наречена Купена, защото в средата й има огромен сталактон, който бива оприличаван на купа сено. Втората зала се казва Срутището, която е осеяна със скални късове, чиято височина достига до 3,2 м. В пещерата има още три зали – Концертна зала, Белият замък и Космосът. Температурата в залите е постоянна през цялата година - 7-11 градуса. Част от 100-те Национални обекта.
1 от 2 снимки
VIA FERRATA "Ледницата" - Брестница - 15.2 км., 18 минути с кола
Скалният маршрут е оборудвам с всички необходими елементи - въжета, хватки, стълби и други, предназначени да помогнат на катерача да изкачи стената. Атракцията е подходяща за всички, които са смели и издържливи, нямат страх от високо. Не е небходимо посетителите да имат опит в катеренето. Връщането след изкачването на скалата се извършва по някоя пътечка през планината. VIA FERRATA "Ледницата" е вълнуващо изпитание за човешките сили и възможности, както и начин да осъществиш близост с природата, с усещането за нейната сила, неповторимост и величие.
1 от 4 снимки
Исторически музей - Тетевен - Тетевен - 11.9 км., 17 минути с кола
Музеят е създаден през 1931 година. Колекциите са обособени в три раздела, които са Археология, Етнография и Възраждане. В археологическия раздел са изложени оръдия на труда от късния палеолит и неолит. В етнографския - занаятите, характерни за тетевенския район. А във възрожденския са включени снимки, документи, лични вещи, които свидетелстват за участието на тетевенци в национално-освободителните борби.
1 от 2 снимки
Рибарица - 38.2 км., 48 минути с кола
Рибарица днес е любим курорт за почитателите на планинския селски туризъм. Селото е осеяно с кокетни малки вилички и къщи, които са заобиколени от зеленина и цветни градини. Рибарица е предпочитано място за почивка, защото предлага на посетителите да се насладят на тишина и спокойствие, като им дава възможност да почувстват неповторимата селска атмосфера и домашен уют. В Рибарица могат да се видят воденици, валявици за черги, казани за варене на сливова ракия, сръчни домакини да правят вкусните сладка от горски плодове и други. Най – голямата атракция на Рибарица е дивата природа на Национален парк “Централен Балкан” и една от неговите девет перли - биосферният резерват "Царичина". Името на резервата е свързано с чудната легенда за царската дъщеря Тамара, излекувана от коварна болест с магията на огнено червеното омайниче - "царичина".
1 от 6 снимки
"Царичина" - Рибарица / Етрополе - 38.7 км., 48 минути с кола
Царичина е обявен за резерват през 1949 година. Той се простира на площ от 3418,7 хектара. Най-голяма част от земята заемат буковете. На територията на резервата се срещат много интересни и редки видове като бялата мура, два вида шапичета, панчичева пищялка, балканският оклоп, планинския явор, рилско подрумиче, разперената светлика и старопланинската теменуга. Има наличие и на видове, които са включени в Червента книга: нарцисовидната съсънка, балканският див копър, петнистата тинтява. Не само разнообразието на растителния свят е голямо, животинският е също толкова богат - седемте вида сови обитават това място и др.
1 от 2 снимки
Проходна пещера - Луковит - 32.5 км., 35 минути с кола
Пещерата удивлява посетителите още от пръв поглед. Тя е обявена за природна забележителност през 1962 г. Етимологията на името “Проходна” може би идва от двата противостоящи й входа – Малкият (35-метров) и Големият, който е с дължина 45 метра. Те се явяват и началото и краят на естествен скален мост. А помежду си са свързани от пътечка, минаваща през цялата пещера. Проходна пещера е уникално творение на природата, което заслужава да се посети от всеки един турист.


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори