Главатарци

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Главатарци
принтирай

Забележителности в и около Главатарци | BgVakancia.com

1 от 4 снимки
Язовир Кърджали - Кърджали - 12.7 км., 24 минути с кола
Язовирът е едно от най-посещаваните места за почивка в близост до Кърджали. Той е разположен на река Арда и има дължина 24 м. Язовирната стена е построена през шейсетте години на 20-ти век. В момента на язовир Кърджали е създадена модерна база на федерацията по гребане, където националнят отбор провежда своите лагер-сборове.
1 от 3 снимки
Храм "Св.Йоан Предтеча" - Кърджали - 7.9 км., 14 минути с кола
Храмът е бил част от средновековен манастирски комплекс от IX-XIV век. Това е моментът, в който манастирската крепост става и епископска резиденция. Църквата “Св. Йоан Предтеча“ се намира в кърджалийския квартал „Веселчане” и е една от най-древните в България. Нейните руини са открити при археологически разкопки, а години по-късно тя е възстановена в автентичния й вид. Средновековният комплекс е обявен за паметник на културата с национално значение. В него са намерени единствените открити у нас по археологически път златоткани одежди на епископ, които навеждат на мисълта, че манастирът е бил седалище на епископ.
1 от 1 снимки
Регионален исторически музей - Кърджали - 7.8 км., 15 минути с кола
Внушителният музей е построен през 20-те години на 20 век. Експозициите, които се съхраняват са разпределени в три зали по тематични области: Археология - оръдия на труда, накити, съдове за изпълняване на обредни действия, средновековни монети, Минералогия - защитени растителни и животински видове, вкаменелости, рудни минерали и Етнология - носии, накити и др.
1 от 3 снимки
Кърджали - 8.6 км., 16 минути с кола
Кърджали е разположен в сърцето на Източно-родопския планински масив, на двата бряга на древната река Арда. Някои от популярните места за посещение в Кърджали са: Манастирският комплекс "Успение Богородично", Средновековният манастир "Св. Йоан Продром", Регионален исторически музей и други. В околността привлекателни забележителности са: Селището Татул, Перперикон, Каменните(скални гъби) до село Бели пласт, Средновековната крепост Моняк, Дяволския мост и други.
1 от 1 снимки
Каменна сватба - Зимзелен - 11.9 км., 22 минути с кола
Уникалността на забележителността се крие в изваяните каменни форми, които наподобяват човешки фигури, коне, птици, обелиски. Най-съществените сред тях са две фигури с леко червеникав оттенък на варовика, които биват оприличавани на младоженци. Според първата легенда по време на сватба сватбарите и младоженците били вкаменени от Бог. Втората легенда разказва за народно поверие, че лицето на булката не трябвало да се вижда по време на сватба и всеки, който го зърнел, се вкаменявал. На тази сватба духнал силен вятър, отвял воала, скриващ лицето на булката и всички сватбари били вкаменени на мига. Днес "Каменна сватба" е изключително привлекателна дестинация за туристите.
1 от 3 снимки
Моняк - Широко Поле - 20.2 км., 35 минути с кола
Моняк е една от най-високите крепости в Родопите. Тя се намира върху въхра, наречен Шеста крепост. Външната стена е направена от ломени камъни, споени с бял хоросан. Входът е от запад. Има две охранителни кули. Цитаделата е на най-високата източна част на масива. Проучванията даказват наличието на водохранилища и складове за храни. Едни от първите сведения за крепостта се свързват с Третия и Четвъртия кръстоносен поход през 12-ти век, когато рицарите на кръста настаняват в крепостта свой гарнизон.
1 от 4 снимки
Крепостта Перперикон - Кърджали - 24.8 км., 35 минути с кола
Крепостта Перперикон е една от най-големите родопски крепости, чията площ е 12 000 кв.м. Предполага се, че именно на това място се е намирал Свещеният град на траките. Комплексът включва дворец-светилище от ІV-V в. пр.н.е., укрепена тракийска крепост, селище и кръгъл храм-прорицалище. Има теории, които твърдят, че Перперикон е била една от столиците-резиденции на царете Терес и Ситалк, които са баща и син.
1 от 3 снимки
Средновековната крепост Кривус - Башево - 49.5 км., 81 минути с кола
Крепостта Кривус датира от 10-ти век. Тя се издига на около 100 метра над земята. Гледката, която се открива от там е прекрасна. Днес най-добре запазена е вътрешната крепост с входът на Кривус, отбранителните кули и дебелата крепостна стена. По време на археологическите разкопки при Кривус са открити стари монети и древни християнски символи и оръжия.
1 от 3 снимки
Каменните гъби - Бели Пласт - 26.6 км., 36 минути с кола
Уникалната природна скална забележитеност - Камените гъби, е обявена за такава от Министерството на околната среда и горите през 1974 година. Скалните формирования биват оприличавани на гъби и това се дължи на факта, че повечето образувания са шапкоподобни. Счита се, че формирането на каменните гъби започва преди 40 млн. години, през времето на Палеогена. От утаената вулканична пепел и скални късове са се образували красивите риолитови туфи, от които са се оформили каменните гъби.
1 от 2 снимки
Дяволският мост - Ардино - 45.1 км., 65 минути с кола
Дяволският мост е забележителност с впечатляваща история и размери. Той е висок 420 м., дълъг е 56 м., широк е около 3 м. и има три свода. Разказват се различни легенди относно произхода на името на моста. Една от тях е, че по време на турското робство турски военачалник в Ардинско се влюбва в българска девойка и иска да я вземе в харема си. Тя се противопоставила на волята като решила да избяга. Когато минавала по Дяволския мост, потерята почти я настигала и девойката не виждала друг изход, освен да скочи в река Арда. Точно тогава под самия мост на повърхността на водата се появило отражението на дяволска глава с рога. Уплашили се преследвачите и побягнали, а момичето се спасило. Мястото е подходящо и за любителите на риболова, тъй като в реката има разнообразие от риба.

Настаняване в Главатарци | BgVakancia.com

Къща 8 Тип: Къща за гости в Главатарци
Цени от: 150 лева за Къща
Брой наематели: 8
За резервации: +359 888 297 388
Хотел Трифон Зарезан, яз.Кърджали Тип: Хотел в Главатарци
Цени от: 26 лева за човек в Апартамент с една спалня
Брой наематели: 36
За резервации: +359 882 312 447
Вила Тони Тип: Къща за гости в Главатарци
Цени от: 20 лева за човек в Двойна стая
Брой наематели: 15
За резервации: +359 888 933 449


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори