Добринище

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Добринище
принтирай

Забележителности в и около Добринище | BgVakancia.com

1 от 1 снимки
Музеен комплекс - Банско - 6.2 км., 7 минути с кола
В комплекса се включват: Къща-музей "Никола Вапцаров", Веляновата къща, Къща-музей "Неофит Рилски", Черква "Св.Троица". Музейният комплекс "Банско" представя историческо, архитектурно и художествено наследство, както и бележитите личности, чиито къщи са превърнати в музеи. Част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 5 снимки
Къща-музей „Неофит Рилски” - Банско - 7.1 км., 9 минути с кола
Къщата се намира в непосредствена близост до храма „Св. Троица” в гр. Банско. Представлява архитектурен и исторически паметник с национално значение, като този си статут получава през 1967 г. Къщата е заобиколена от голям двор, който е ограден със солидни каменни зидове и масивна дървена порта – типичната укрепена къща, характерна за XVIII в, когато е и построена. На приземния етаж се намира скривалището, а също така и стопанските помещения. На втория етаж са всекидневната и килийното училище. Голям чардак свързва чрез външна тераса къщата с бившите стопански постройки. Къщата е известна още и с името Бенина къща – от светското име на Неофит Рилски - Никола Поппетров Бенин. Той е посветил целия си живот на науката, културата и образованието, като е автор и на първата българска граматика. До 1981 г, когато е обявена за музей, къщата е стопанисвана от родственици на народния просветител. В наши дни къщата е с постоянна музейна експозиция, като там може да разгледате материали свързани с дългогодишната просветна дейност на Неофит Рилски, сред експонатите е и „Българска граматика” издадена 1835 г.
1 от 6 снимки
Банско - 7.3 км., 9 минути с кола
Банско е град, в който се наблюдава симбиоза между възрожденски стил и модерност. Днес Банско е предпочитана дестинация за културно-исторически туризъм и ски-туризъм. Посетителите имат възможността да се докоснат до българската история, посещавайки паметника на първият възрожденец Паисий, църквата „Света Троица”, къщата на Неофит Рилски и други забележителности. Старите къщи в Банско са запазили облика си. Те изпълняват нова функция в настоящето. По-голямата част от тях се използват като механи или хотели. Прекрасните ски писти, добрите ски учители и приятната атмосфера приканват гостите да станат част от ски-приказката в Банско. Курортът е място, подходящо за посещение през цялата година. В него се провеждат Джаз фест през месец август, Международен фестивал „Утринна звезда” през месец ноември, Филм фест, Летен театрален фестивал и още много други събития.
1 от 4 снимки
Църквата „Св. Троица” - Банско - 7.3 км., 10 минути с кола
Храмът е разположена в самия център на град Банско, като представлява една от основните забележителности на града. Църквата също така е и една от най-големите в страната, като самата сграда по тип представлява трикорабна псевдо базилика. Строена е през 1835 г. от местните майстори Григор Доюв, Лазар Глушков . Църквата е построена със средствата на голям брой дарители - 270 фамилии и 1081 индивидуални такива, като е изградена върху имот на тогавашния кмет на селото Лазар Герман. По-късно през 1850 г. в двора, който е ограден с масивен каменен зид е добавена и камбанарията, която е дело на майстор Глигор Доюв, а през 1866 г. към кулата на камбанарията е добавен и часовник, изработен от самоукия местен майстор Тодор Хаджирадонов. Украсата на църквата се свързва с имената на едни от най-изявените майстори от Банската школа. Изработка на Велян Огнев са уникалният резбован иконостас, оригиналните стенописи по колоните, стените и купола. Дело на неговия син Димитър Молеров пък са кръста на разпятието, престола, големите иконостасни икони и целувателните икони. Работа по иконостасите продължава и внукът на Велян Огнев - Симеон Молеров, който също сътворява прекрасни творби. Храмовият комплекс е едно от най-ярките постижения на банската култура от епохата на Възраждането.
1 от 3 снимки
Къща-музей „Никола Вапцаров” - Банско - 7.3 км., 10 минути с кола
Родната къща на поета Никола Вапцаров се намира в центъра на град Банско – на самия централен площад, в близост до сградата на общината. Къщата е първият музей открит в град Банско през 1952 г. В последствие къщата-музей търпи няколко реконструкции през 1960, 1979 и 1992 г. В момента в къщата на поета може да видите етнографска експозиция свързана с живота на Вапцаров – от детството до смъртта му. Също така са запазени работната стая на майка му – Елена Вапцарова, всекидневната и гостната. Музеят е оборудван и с модерна мултимедийна техника – може да видите филм за Никола Вапцаров, който е преведен на английски, немски, френски и руски езици. Мултимедийната зала е с капацитет от 40 места, като там е изложено и пано с родословното дърво на Вапцаров. На втория етаж на къщата пък е представена експозиция посветена на живота на поета след постъпването му в Морското машинно училище във Варна. Изложени са множество документи и снимков материал, сред които и единствената издадена приживе стихосбирка на Вапцаров - „Моторни песни”. Във витрина са запазени костюмът, ризата и часовникът, които Никола Вапцаров е носил преди разстрела.
1 от 3 снимки
Постоянна Иконна изложба – гр. Банско - Банско - 7.5 км., 11 минути с кола
Изложбата се намира в най-старата запазена сграда в гр. Банско построена още 1749 г. Преди това постройката е била женски метох, първо към Хилендарския, а по-късно към Рилския манастир. Постоянната иконна изложба е установена в сградата от 1986 г. Едноетажната къща се намира в старата част на града, като в близост са разположени църквата „Св. Троица” и паметникът на Паисий Хилендарски. Музеят разполага с шест изложбени зали, в които са изложени произведения от XVIII в. и XIX в. на творците от Банската иконописна школа. Основоположник на школата е Тома Вишанов, който черпи своя опит по време на пътуванията си из Европа и смело импровизира и налага нов стил чрез своите творби. Добър пример за това е високо ценената икона „Благославящият Христос", където Спасителят е изобразен като испански благородник. Делото на самобитния творец е продължено от неговите наследници – сина му Димитър и внук му Симеон. Освен оригиналните икони, може да разгледате и фотокопия на творби на Банската школа намиращи се в други кътчета на страната, включително и такива от Рилския манастир.
1 от 4 снимки
Музей „Велянова Къща” - Банско - 8.5 км., 11 минути с кола
Къщата се намира в гр. Банско в близост до централния площад и представлява архитектурно-етнографски музей, като е включена в списъка на 100-те национални туристически обекти. Веляновата къща е построена през XVIII в. – голяма двуетажна сграда, съградена от камък и дърво. Някога е била притежание на заможно семейство, но докато мъжът бил на път, разбойници нападнали имението му и избили семейството – собственикът, никога повече не се завърнал в къщата и тя била изоставена. Така до 1835 г., когато къщата била дарена от местното население на известния майстор Велян Огнев. Той бил нает да изработи украсата на храма „Св. Троица” в Банско, като за отплата местните му дали къщата, станала известна по-късно като Велянова къща. Огнев изработил изографисаната украса, а също така и дърворезбата на таваните на къщата, благодарение на което, тя се превърнала в чудесно произведение на изкуството. Къщата е строена в характерен стил за времето си – със скривалища в приземната част и по 5 стаи на етаж – просторна и голяма къща на богато семейство. В наши дни в приземния етаж е се намира етнографска изложда-базар. Къщата е обявена за паметник на културата с национално значение през 1967 г.
1 от 3 снимки
Байкушевaта мура - Банско - 17.5 км., 19 минути с кола
Дървото е на възраст от 1300 години. Черната мура - Байкушевата, е тази, която е с над 25 метра в диаметър, около 2,2 метра и почти 8-метровата обиколка на дървото. Тя привлича много туристи, които посещават Пирин планина, любители на природните красоти.
1 от 7 снимки
Разлог - 12.6 км., 14 минути с кола
Разлог е град с чудесно местоположение. От едната страна са ридовете на Пирин, а от другата на Рила планина. Разлог впечатлява туристите с планинския си въздух, чудесната природа, многобройните фонтани в града, вкусните гозби и др. Атмосферата е добре подправена с характерния за местността диалект, който привлича със своята уникалност. Най-подходящото време за посещение на Разлог е по време на празниците по случай Нова Година. Традицията в града повелява да се организира карнавал с много игри, танци и веселие. В основата на празника стоят главните действащи лица - кукерите. Със своите танци те прогонват злото и носят здраве и радост на всички. В Разлог се провеждат различни събития през годината, които представляват интерес за туристите: фестивал на мъжките певчески групи и индивидуални изпълнители; Музикален фестивал; Рок Разлог; Национален турнир "Танцов свят" и др.
1 от 1 снимки
Национален парк Пирин - 19.3 км., 28 минути с кола
Национален парк „Пирин“ е един от трите, съществуващи в България, национални парка, който обхваща обемна част от планината Пирин. В миналото областта е носила името Народен парк Вихрен и е била създадена през 1962 г. като основната й цел е била опазване на зоните с гори в по-високите части на Пирин. През 1974 г. местността е преименувана на Народен парк Пирин, а територията, която обхваща е увеличена. През 1983 година районът е категоризиран с ранг от Европа – „Световно значение“. Днес в парка могат да бъдат наблюдавани уникални животински и растителни представители, които няма как ба бъдат видяни на други места в страната или по света. В този периметър се намира една от най-големите природни забележителности на националния парк - Байкушевата мура.
1 от 3 снимки
Църквата "Св.Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" - Добърско - 25.8 км., 28 минути с кола
Светилището е построено през 1614 година. Храмът е изграден като трикорабна базилика от камък и хоросан. Архитектурата е съобразена с изискванията на турците, с малки размери, на половина в земята, без купол и без камбанария. Има съвсем малки прозорчета, като по архитектура, сградата наподобявала останалите къщи в селото. Част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 4 снимки
Село Добърско - 25.8 км., 29 минути с кола
Село Добърско става все по-известно сред туристите. Причината не е единствено старинната черква „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат”, която е част от Стоте национални туристически обекта и е под егидата на ЮНЕСКО. Посетителите са привлечени и от легендата за чудодейната сила на селището. Твърди се, че част от ослепените при битката в Беласица, 1014 г. войници на Самуил се заселват в Добърско. Това се дължало на факта, че тук намерили облекчение от лечебната вода от аязмото. Добърско се превръща в дестинация с добре развит еко-туризъм. В близост до селото има водопад, както и чудесни екопътеки, които са предпоставка за една прекрасна почивка из дебрите на Рила планина.
1 от 3 снимки
Връх Вихрен - Банско - 22.1 км., 44 минути с кола
Връх Вихрен е висок 2914 метра. Той е третият по височина на Балканския полуостров и вторият в България. Вихрен прилича на пресечена пирамида, а от юг — на четиристенна пирамида. За този връх е характерно, че изглежда по много различен начин от различните посоки. Скалите, които изграждат Вихрен, са мрамори, които не задържат вода, поради което в целия район на върха няма реки и езера. Най-близките езера са Влахините на югозапад.

Настаняване в Добринище | BgVakancia.com

Къща за гости Петрови Тип: Къща за гости в Добринище
Цени от: 15 лева за човек в Двойна стая
Брой наематели: 10
За резервации: +359 884 258 308
Къща Пандеви Тип: Къща за гости в Добринище
Цени от: 13 лева за човек в Двойна стая
Брой наематели: 18
За резервации: +359 888 262 327
Luxury houses in Dobrinishte Тип: Вила в Добринище
Брой наематели: 12
За резервации: +359 898 57 57 67


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори