Церово

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Церово
принтирай

Забележителности в и около Церово | BgVakancia.com

1 от 3 снимки
Водопад "Скакля" - Бов - 7.3 км., 14 минути с кола
Водопадът е висок 120 метра и е изключително красив. До него се достига, вървейки от село Бов по Вазовата екопътека, която е достъпна за туристите. Гледката е възхитителна, а мястото всява едновременно спокойствие и вълнение у посетителите.
1 от 3 снимки
Пещера "Елата" - Зимевица - 11.6 км., 19 минути с кола
Пещерата се намира в Понор планина, която е част от Стара планина. В нея има наличие на сталактити, сталагмити, каменни лилии, синтрови езерца, свещници. Интересен факт е, че има синтрови езерца, чиито дъна са кристално чисти, изпълнени с разнообразни бисери и каменни лилии. Пещерата е малка, но много красива. Дължината й е 123 метра.
1 от 5 снимки
Пещера Темната дупка - Лакатник - 21.3 км., 30 минути с кола
Дължината на пещера "Темната дупка" е 5600 м., което я прави една от най-дългите пещери в Стара планина. Това и отрежда и 4-то място сред най-дългите пещери в България. Входът ѝ се намира върху Лакатнишките скали, на 27 м. над течението на река Искър. Пещерната система е на три етажа и се състои от няколко разклонени галерии, свързани помежду си. Във вътрешността на пещерата има дълбоки и дълги езера, като най-дълбоко е "Пепи" - 3 метра, а най-дълго е "Дългото езеро" - 80 метра. В близост до Жековото езеро, пък се появява подземна река, която тече по най-долния етаж на пещерната система. В Темната дупка се срещат почти 20% от всички установени в България троглобионти (пещерни организми). От тях най-известният е Protelsonia lakatnikensis.
1 от 7 снимки
Манастир Седемте престола - Еленов Дол - 33.9 км., 39 минути с кола
"Седемте престола" е православен християнски манастир на Софийската епархия, който се намира в Стара планина, в близост до село Еленов дол. Разположението му е такова, че попада на границата между Софийска и Врачанска област, но административно се води в област София. Тази духовна обител е включена в списъка на Стоте национални обекта под името "Света Богородица". Намира се в красива равнинна местност, заобиколена от гори. Манастирът е по-известен с името „Седемте престола“, заради своята уникална черква. Предание разказва, че седем боляри създали седем селища в близост до манастира - Осеновлаг, Огоя, Оградище, Буковец, Лесковдол, Желен и Лакатник. В черквата има седем параклиса (престола) и специалистите твърдят, че подобна не се среща никъде другаде сред българските християнски храмови сгради. Със сигурност манастирът е съществувал още през XVI век.
1 от 5 снимки
Кътинските пирамиди - Кътина - 36 км., 49 минути с кола
Кътинските пирамиди са скални образувания, формирали се под влиянието на вековна ерозия. Наричат се пирамиди, защото повечето изсечени в скалите форми са конусовидни, със заострени върхове. Впечатляващото при тях е, че цветът на камъка се променя в зависимост от метеорологичните условия. Пирамидите могат да изглеждат червеникави, жълти, дори и синьо-зелени. За съжаление с течение на годините пирамидите стават все по-малко. Причината е изкуственото захранване на водния дол, разположен в основите на скалния феномен. Той подхранва растителността, която се изкачва все по-нагоре и постепенно руши образуванията.
1 от 4 снимки
Вършец - 41.1 км., 56 минути с кола
Град Вършец е разположен в подножието на връх Тодорини кукли, в северните склонове на Стара планина, всред голяма долина по поречието на река Ботуня. Градчето е известно сред народа като селище, което има здравословен климат и минерални извори, открити и използвани още от римляните. Често посетителите избират точно него като дестинация, защото там се предлага и лечение на сърдечно-съдови, нервни, ревматични, ставни заболявания и др.
1 от 2 снимки
Връх "Околчица" - Враца - 71.5 км., 80 минути с кола
Връх "Околчица" има важно значение в исторически и духовен аспект. Той пази геройския дух на смелите българи. На 2 юни 1876 г. именно на него се води последната битка на Ботевата чета. Канара с издълбан надпис в падината Йолковица обозначава лобното място на Ботев. На върха е издигнат паметник в негова чест.
1 от 4 снимки
Врачанска екопътека - Враца - 65.7 км., 84 минути с кола
Маршрутът отнема около 2 часа. Той стартира от село Згориград и стига до хижа Пършевица. Пътеката е добре укрепена и е лесно проходима. Тя се извива покрай река Лева и минава в близост до прекрасния водопад Боров камък. Чудна природа с непознати растителни видове и успокояващ звук на ромоляща вода, това очаква всеки турист, който върви по Врачанската екопътека.
1 от 7 снимки
Пещера "Леденика" - Враца - 80 км., 87 минути с кола
Пещерата "Леденика" е една от най-красивите и големи пещери в България. През зимата тя зашеметява туристите със сякаш изваяната си ледена украса. Ето защо тя получава това име. Пещерата се намира в северозападния край - Стрешерски дял на Врачанската планина. Температурата в нея е от -7° C до -15° C, а във вътрешността тя достига до 8° C. "Леденика" предоставя на посетителите уникални гледки, които могат да бъдат наблюдавани в "големия хол" - така нареченото Предверие, Плъзнята - пещерния коридор, Малката зала и в една от най-интересните зали - Малката пропаст. В Малката пропаст има застинал каменен водопад, който днес може да бъде разгледан отблизо. Част от 100-те Национални туристически обекта.


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори