Батулия

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Батулия
принтирай

Забележителности в и около Батулия | BgVakancia.com

1 от 5 снимки
Кътинските пирамиди - Кътина - 23.6 км., 34 минути с кола
Кътинските пирамиди са скални образувания, формирали се под влиянието на вековна ерозия. Наричат се пирамиди, защото повечето изсечени в скалите форми са конусовидни, със заострени върхове. Впечатляващото при тях е, че цветът на камъка се променя в зависимост от метеорологичните условия. Пирамидите могат да изглеждат червеникави, жълти, дори и синьо-зелени. За съжаление с течение на годините пирамидите стават все по-малко. Причината е изкуственото захранване на водния дол, разположен в основите на скалния феномен. Той подхранва растителността, която се изкачва все по-нагоре и постепенно руши образуванията.
1 от 7 снимки
Манастир Седемте престола - Еленов Дол - 56 км., 65 минути с кола
"Седемте престола" е православен християнски манастир на Софийската епархия, който се намира в Стара планина, в близост до село Еленов дол. Разположението му е такова, че попада на границата между Софийска и Врачанска област, но административно се води в област София. Тази духовна обител е включена в списъка на Стоте национални обекта под името "Света Богородица". Намира се в красива равнинна местност, заобиколена от гори. Манастирът е по-известен с името „Седемте престола“, заради своята уникална черква. Предание разказва, че седем боляри създали седем селища в близост до манастира - Осеновлаг, Огоя, Оградище, Буковец, Лесковдол, Желен и Лакатник. В черквата има седем параклиса (престола) и специалистите твърдят, че подобна не се среща никъде другаде сред българските християнски храмови сгради. Със сигурност манастирът е съществувал още през XVI век.
1 от 3 снимки
Водопад "Скакля" - Бов - 29.6 км., 41 минути с кола
Водопадът е висок 120 метра и е изключително красив. До него се достига, вървейки от село Бов по Вазовата екопътека, която е достъпна за туристите. Гледката е възхитителна, а мястото всява едновременно спокойствие и вълнение у посетителите.
1 от 5 снимки
Пещера Темната дупка - Лакатник - 43.4 км., 52 минути с кола
Дължината на пещера "Темната дупка" е 5600 м., което я прави една от най-дългите пещери в Стара планина. Това и отрежда и 4-то място сред най-дългите пещери в България. Входът ѝ се намира върху Лакатнишките скали, на 27 м. над течението на река Искър. Пещерната система е на три етажа и се състои от няколко разклонени галерии, свързани помежду си. Във вътрешността на пещерата има дълбоки и дълги езера, като най-дълбоко е "Пепи" - 3 метра, а най-дълго е "Дългото езеро" - 80 метра. В близост до Жековото езеро, пък се появява подземна река, която тече по най-долния етаж на пещерната система. В Темната дупка се срещат почти 20% от всички установени в България троглобионти (пещерни организми). От тях най-известният е Protelsonia lakatnikensis.
1 от 3 снимки
Църква "Света Параскева" - София - 35.9 км., 48 минути с кола
Храмът е построен през 1930 година. Името на църквата е на света великомъченица Параскева. Има легенда, която разказва, че тя е живяла през 10-ти век във византийска Тракия и се била посветила изцяло на вярата. Счита се още за покровителка на младите хора.
1 от 3 снимки
Катедрален-храм "Свети Александър Невски" - София - 35.8 км., 48 минути с кола
Величествен и прекрасeн е храмът "Свети Александър Невски". Той представлява петкорабна църква в неовизантийски стил с акцентирано централно кубе. Главният купол е висок 45 метра, а камбанарията – близо 53 метра. Интериорът е изготвен със специални качествени материали като италиански мрамори, бразилски оникс, алабастър и много други. Част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 4 снимки
Национален природонаучен музей - София - 36.6 км., 50 минути с кола
Музеят е най-старият в България и най-старият и най-богатият между природонаучните музеи на Балканския полуостров. Основан е през 1889 г. от Княз Фердинанд под името Княжески естественоисторически музей. Идеята в началото била той да съхранява личните колекции на княз Фердинанд от птици, бозайници и пеперуди. Експозициите са разположени в 15 зали. Има експонати на каролински папагал, тюлен монах, брадат лешояд, малка дропла, сив и момин жерав, степна усойница, немска есетра. През последните години експозициите се обогатяват с обитатели на Арктика - бели мечки и тюлен, Африка - черна пантера и южноамериканската тропическа гора - ягуар, папагали ара и маймуни тамарини. Част от 100-те Национали туристически обекта.
1 от 5 снимки
Етнографски музей София - София - 35.9 км., 47 минути с кола
Етнографският музей в София съхранява около 50000 експоната, които са систематизирани в 13 фонда. Те се отнасят за периода от втората половина на XVII в. до средата на XX век. Най-впечатляваща е колекцията на народно облекло, в която се включват цели носии и костюмни части. Костюмите са от различни краища на българските земи – от делтата на Дунав до Костурското езеро и от Тимошко до Лозенградско. Съхранени са костюми от малоазийските, банатските и бесарабските българи.
1 от 3 снимки
Национална художествена галерия - София - 36.7 км., 49 минути с кола
Сградата на галерията се помещава в красивия бивш царски дворец, заедно с Националния етнографски музей. Създадена е с постановление на правителството на 24 ноември 1948 година като приемник на Софийската градска художествена галерия, от която получава голяма част от експонатите си. В галерията се съхраняват около 50 000 художествени творби, които са във видовете изкуство живопис, скулптура и графика. Те са дело на видни представители на българското изобразително изкуство. Галерията е част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 3 снимки
Пещера "Елата" - Зимевица - 35.1 км., 48 минути с кола
Пещерата се намира в Понор планина, която е част от Стара планина. В нея има наличие на сталактити, сталагмити, каменни лилии, синтрови езерца, свещници. Интересен факт е, че има синтрови езерца, чиито дъна са кристално чисти, изпълнени с разнообразни бисери и каменни лилии. Пещерата е малка, но много красива. Дължината й е 123 метра.
1 от 5 снимки
Национален музей "Земята и хората" - София - 37.2 км., 50 минути с кола
Музеят е основан през 1986 година, а днес фондът му се състои от 35000 експоната в седем експозиции: Експозиция "Гигантски кристали", "Минерали на Земята", "Минерални ресурси на Земята", "Минерали на България", "Минерални на ресурси на България","Материали" и "Скъпоценни камъни". Част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 4 снимки
Национален археологически музей - София - 36.4 км., 47 минути с кола
Археологическият музей в София е създаден през 1878 година. Фондът на музея съдържа около 400 000 единици. Впечатляващи експонати са изложени в музея, но най-богата е колекцията от антични паметници. Има множество бронзови предмети, а сред тях се откроява бюстът на император Гордиан III. Той представлява позлатена глава от статуя на Аполон, копия от прочути произведения на древногръцки скулптори, римската каменна пластика, епиграфските паметници, някои от които са богат извор за тракийската ономастика. Нумизматичният отдел на музея също предизвиква голям интерес у посетителите. Част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 4 снимки
Национален дворец на културата - София - 37.4 км., 49 минути с кола
Националният дворец на културата е културен център за конференции, изложби и специални събития, най-големият конгресен център в югоизточна Европа. Предназначението на сградата, която разполага с 13 зали и се намира в центъра на София, е да се използва за културни прояви. Сградата е разположена на 123 000 кв. м. площ, разгъната на 8 етажа и 3 подземни нива.
1 от 4 снимки
София - 37.5 км., 50 минути с кола
София е столицата и най-големият град в България. Тя е 13-ят по големина град в Европейския съюз. Градът е основан преди три хиляди години, от древното тракийско племе "серди", и известна като Сердика до началото на девети век. Разположен е в централната част на Западна България, в Софийската котловина, заобиколенот планината Витоша на юг, планината Люлин на запад и Стара планина на север. София е обявена за столица на 3 април 1879 година от Учредителното събрание по предложение на Марин Дринов. Днес в София и областта са съсредоточени множество административни центрове, както и голям брой туристически забележителности. Например :Национален исторически музей, Храм-паметник "Александър Невски", Национален църковен историко-археологически музей при "Светия Синод", Национален дворец на културата, Музей на историята на физическата култура и спорта, Най-голямата Зоологическа градина, Витоша планина и много други.
1 от 6 снимки
Национален исторически музей - София - София - 38 км., 51 минути с кола
Музеят е създаден през 1973 година. В него се съхраняват огромен брой експонати от областите: палеолит, неолит, бронзова епоха, старожелязна епоха, новожелязна епоха, римска епоха,късноантична епоха и т.н. до късно средновековие XV-XVII в. Има колекции от униформи, градско облекло и аксесоари, традиционно облекло битови тъкани, документи, оръдия и много други. Там се съхранява и тракийското златно съкровище.
1 от 10 снимки
Софийски зоопарк - София - 42.5 км., 57 минути с кола
Софийската зоологическа градина е създадена през 1888 година. В зоопарка има наличие на различни видове представители от животинския свят - тревопасни, примати, хищници, птици, обитатели на аквариум и терариум. Временно, за период от една година, могат да се наблюдават и пингвини там.

Настаняване в Батулия | BgVakancia.com

Царската вила Тип: Вила в Батулия
Брой наематели: 10
За резервации: +359 888 201 363


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори