Банско

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Банско
принтирай

Забележителности в и около Банско | BgVakancia.com

1 от 3 снимки
Постоянна Иконна изложба – гр. Банско - Банско
Изложбата се намира в най-старата запазена сграда в гр. Банско построена още 1749 г. Преди това постройката е била женски метох, първо към Хилендарския, а по-късно към Рилския манастир. Постоянната иконна изложба е установена в сградата от 1986 г. Едноетажната къща се намира в старата част на града, като в близост са разположени църквата „Св. Троица” и паметникът на Паисий Хилендарски. Музеят разполага с шест изложбени зали, в които са изложени произведения от XVIII в. и XIX в. на творците от Банската иконописна школа. Основоположник на школата е Тома Вишанов, който черпи своя опит по време на пътуванията си из Европа и смело импровизира и налага нов стил чрез своите творби. Добър пример за това е високо ценената икона „Благославящият Христос", където Спасителят е изобразен като испански благородник. Делото на самобитния творец е продължено от неговите наследници – сина му Димитър и внук му Симеон. Освен оригиналните икони, може да разгледате и фотокопия на творби на Банската школа намиращи се в други кътчета на страната, включително и такива от Рилския манастир.
1 от 4 снимки
Църквата „Св. Троица” - Банско
Храмът е разположена в самия център на град Банско, като представлява една от основните забележителности на града. Църквата също така е и една от най-големите в страната, като самата сграда по тип представлява трикорабна псевдо базилика. Строена е през 1835 г. от местните майстори Григор Доюв, Лазар Глушков . Църквата е построена със средствата на голям брой дарители - 270 фамилии и 1081 индивидуални такива, като е изградена върху имот на тогавашния кмет на селото Лазар Герман. По-късно през 1850 г. в двора, който е ограден с масивен каменен зид е добавена и камбанарията, която е дело на майстор Глигор Доюв, а през 1866 г. към кулата на камбанарията е добавен и часовник, изработен от самоукия местен майстор Тодор Хаджирадонов. Украсата на църквата се свързва с имената на едни от най-изявените майстори от Банската школа. Изработка на Велян Огнев са уникалният резбован иконостас, оригиналните стенописи по колоните, стените и купола. Дело на неговия син Димитър Молеров пък са кръста на разпятието, престола, големите иконостасни икони и целувателните икони. Работа по иконостасите продължава и внукът на Велян Огнев - Симеон Молеров, който също сътворява прекрасни творби. Храмовият комплекс е едно от най-ярките постижения на банската култура от епохата на Възраждането.
1 от 6 снимки
Банско
Банско е град, в който се наблюдава симбиоза между възрожденски стил и модерност. Днес Банско е предпочитана дестинация за културно-исторически туризъм и ски-туризъм. Посетителите имат възможността да се докоснат до българската история, посещавайки паметника на първият възрожденец Паисий, църквата „Света Троица”, къщата на Неофит Рилски и други забележителности. Старите къщи в Банско са запазили облика си. Те изпълняват нова функция в настоящето. По-голямата част от тях се използват като механи или хотели. Прекрасните ски писти, добрите ски учители и приятната атмосфера приканват гостите да станат част от ски-приказката в Банско. Курортът е място, подходящо за посещение през цялата година. В него се провеждат Джаз фест през месец август, Международен фестивал „Утринна звезда” през месец ноември, Филм фест, Летен театрален фестивал и още много други събития.
1 от 3 снимки
Къща-музей „Никола Вапцаров” - Банско
Родната къща на поета Никола Вапцаров се намира в центъра на град Банско – на самия централен площад, в близост до сградата на общината. Къщата е първият музей открит в град Банско през 1952 г. В последствие къщата-музей търпи няколко реконструкции през 1960, 1979 и 1992 г. В момента в къщата на поета може да видите етнографска експозиция свързана с живота на Вапцаров – от детството до смъртта му. Също така са запазени работната стая на майка му – Елена Вапцарова, всекидневната и гостната. Музеят е оборудван и с модерна мултимедийна техника – може да видите филм за Никола Вапцаров, който е преведен на английски, немски, френски и руски езици. Мултимедийната зала е с капацитет от 40 места, като там е изложено и пано с родословното дърво на Вапцаров. На втория етаж на къщата пък е представена експозиция посветена на живота на поета след постъпването му в Морското машинно училище във Варна. Изложени са множество документи и снимков материал, сред които и единствената издадена приживе стихосбирка на Вапцаров - „Моторни песни”. Във витрина са запазени костюмът, ризата и часовникът, които Никола Вапцаров е носил преди разстрела.
1 от 5 снимки
Къща-музей „Неофит Рилски” - Банско
Къщата се намира в непосредствена близост до храма „Св. Троица” в гр. Банско. Представлява архитектурен и исторически паметник с национално значение, като този си статут получава през 1967 г. Къщата е заобиколена от голям двор, който е ограден със солидни каменни зидове и масивна дървена порта – типичната укрепена къща, характерна за XVIII в, когато е и построена. На приземния етаж се намира скривалището, а също така и стопанските помещения. На втория етаж са всекидневната и килийното училище. Голям чардак свързва чрез външна тераса къщата с бившите стопански постройки. Къщата е известна още и с името Бенина къща – от светското име на Неофит Рилски - Никола Поппетров Бенин. Той е посветил целия си живот на науката, културата и образованието, като е автор и на първата българска граматика. До 1981 г, когато е обявена за музей, къщата е стопанисвана от родственици на народния просветител. В наши дни къщата е с постоянна музейна експозиция, като там може да разгледате материали свързани с дългогодишната просветна дейност на Неофит Рилски, сред експонатите е и „Българска граматика” издадена 1835 г.
1 от 4 снимки
Музей „Велянова Къща” - Банско
Къщата се намира в гр. Банско в близост до централния площад и представлява архитектурно-етнографски музей, като е включена в списъка на 100-те национални туристически обекти. Веляновата къща е построена през XVIII в. – голяма двуетажна сграда, съградена от камък и дърво. Някога е била притежание на заможно семейство, но докато мъжът бил на път, разбойници нападнали имението му и избили семейството – собственикът, никога повече не се завърнал в къщата и тя била изоставена. Така до 1835 г., когато къщата била дарена от местното население на известния майстор Велян Огнев. Той бил нает да изработи украсата на храма „Св. Троица” в Банско, като за отплата местните му дали къщата, станала известна по-късно като Велянова къща. Огнев изработил изографисаната украса, а също така и дърворезбата на таваните на къщата, благодарение на което, тя се превърнала в чудесно произведение на изкуството. Къщата е строена в характерен стил за времето си – със скривалища в приземната част и по 5 стаи на етаж – просторна и голяма къща на богато семейство. В наши дни в приземния етаж е се намира етнографска изложда-базар. Къщата е обявена за паметник на културата с национално значение през 1967 г.
1 от 1 снимки
Музеен комплекс - Банско
В комплекса се включват: Къща-музей "Никола Вапцаров", Веляновата къща, Къща-музей "Неофит Рилски", Черква "Св.Троица". Музейният комплекс "Банско" представя историческо, архитектурно и художествено наследство, както и бележитите личности, чиито къщи са превърнати в музеи. Част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 3 снимки
Байкушевaта мура - Банско
Дървото е на възраст от 1300 години. Черната мура - Байкушевата, е тази, която е с над 25 метра в диаметър, около 2,2 метра и почти 8-метровата обиколка на дървото. Тя привлича много туристи, които посещават Пирин планина, любители на природните красоти.
1 от 1 снимки
Национален парк Пирин
Национален парк „Пирин“ е един от трите, съществуващи в България, национални парка, който обхваща обемна част от планината Пирин. В миналото областта е носила името Народен парк Вихрен и е била създадена през 1962 г. като основната й цел е била опазване на зоните с гори в по-високите части на Пирин. През 1974 г. местността е преименувана на Народен парк Пирин, а територията, която обхваща е увеличена. През 1983 година районът е категоризиран с ранг от Европа – „Световно значение“. Днес в парка могат да бъдат наблюдавани уникални животински и растителни представители, които няма как ба бъдат видяни на други места в страната или по света. В този периметър се намира една от най-големите природни забележителности на националния парк - Байкушевата мура.
1 от 3 снимки
Връх Вихрен - Банско
Връх Вихрен е висок 2914 метра. Той е третият по височина на Балканския полуостров и вторият в България. Вихрен прилича на пресечена пирамида, а от юг — на четиристенна пирамида. За този връх е характерно, че изглежда по много различен начин от различните посоки. Скалите, които изграждат Вихрен, са мрамори, които не задържат вода, поради което в целия район на върха няма реки и езера. Най-близките езера са Влахините на югозапад.
1 от 7 снимки
Разлог - 6.1 км., 10 минути с кола
Разлог е град с чудесно местоположение. От едната страна са ридовете на Пирин, а от другата на Рила планина. Разлог впечатлява туристите с планинския си въздух, чудесната природа, многобройните фонтани в града, вкусните гозби и др. Атмосферата е добре подправена с характерния за местността диалект, който привлича със своята уникалност. Най-подходящото време за посещение на Разлог е по време на празниците по случай Нова Година. Традицията в града повелява да се организира карнавал с много игри, танци и веселие. В основата на празника стоят главните действащи лица - кукерите. Със своите танци те прогонват злото и носят здраве и радост на всички. В Разлог се провеждат различни събития през годината, които представляват интерес за туристите: фестивал на мъжките певчески групи и индивидуални изпълнители; Музикален фестивал; Рок Разлог; Национален турнир "Танцов свят" и др.
1 от 4 снимки
Село Добърско - 19.3 км., 24 минути с кола
Село Добърско става все по-известно сред туристите. Причината не е единствено старинната черква „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат”, която е част от Стоте национални туристически обекта и е под егидата на ЮНЕСКО. Посетителите са привлечени и от легендата за чудодейната сила на селището. Твърди се, че част от ослепените при битката в Беласица, 1014 г. войници на Самуил се заселват в Добърско. Това се дължало на факта, че тук намерили облекчение от лечебната вода от аязмото. Добърско се превръща в дестинация с добре развит еко-туризъм. В близост до селото има водопад, както и чудесни екопътеки, които са предпоставка за една прекрасна почивка из дебрите на Рила планина.
1 от 3 снимки
Църквата "Св.Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" - Добърско - 19.3 км., 24 минути с кола
Светилището е построено през 1614 година. Храмът е изграден като трикорабна базилика от камък и хоросан. Архитектурата е съобразена с изискванията на турците, с малки размери, на половина в земята, без купол и без камбанария. Има съвсем малки прозорчета, като по архитектура, сградата наподобявала останалите къщи в селото. Част от 100-те Национални туристически обекта.
1 от 1 снимки
Сухото езеро - 40.2 км., 73 минути с кола
Сухото езеро се намира на територията на Природeн парк Рила, разположено е до град Белица и курорта Семково. Това е най-ниското езеро в планината Рила. Езерото се намира в близост до красива клекова гора в подножието на Среден връх. Любопитното за това езеро е, че то е безотточно и не пресъхва през летния сезон. До тук води маркиран еко-маршрут, водещ началото си от Кирилова поляна. Преходът продължава около 2 часа нормален ход.
1 от 1 снимки
Кирилова поляна - 40.2 км., 73 минути с кола
Кирилова (партизанска) поляна е местност, която се намира в резервата "Риломанастирска гора", на територията на Природен парк “Рилски манастир”. Районът представлява голяма равна поляна, която обгражда гъста гора. Тук могат да се наемат бунгала на ниски цени, да се прави къмпинг на палатки, има заведение за хранене. От Кирилова поляна стартира еко-маршрут, който завървшва при Сухото езеро, а преходът продължава около 2 часа на нормален ход. До Кирилова поляна може да се стигне по асфалтиран път, започващ от Рилския манастир.

Настаняване в Банско | BgVakancia.com

Хотел Ротманс Тип: Хотел в Банско
Цени от: 50 лева за Двойна стая
Брой наематели: 16
За резервации: +359 899 888 889
Бизева къща Тип: Къща за гости в Банско
Цени от: 40 лева за Двойна стая
Брой наематели: 19
За резервации: +359 888 20 71 17
Къща за гости МОМА Тип: Къща за гости в Банско
Брой наематели: 14
За резервации: +359897820001
Стаи за гости Чалина къща Тип: Къща за гости в Банско
Брой наематели: 10
За резервации: +359 888 576 709
Chalet Diana Ross Тип: Хотел в Банско
Брой наематели: 35
За резервации: +359 894 705 234
VV Apartment Bansko Тип: Апартамент в Банско
Брой наематели: 5
За резервации: 0878600419
Къща в СПА комплекс Катарино Тип: Къща за гости в Банско
Цени от: 120 лева за Къща
Брой наематели: 6
За резервации: +359 899 99 77 70
Пирин Голф супериорна вила от SSVR Тип: Вила в Банско
Брой наематели: 6
За резервации: +359 887 XXXXXX
Local Stay Тип: Апартхотел в Банско
Брой наематели: 110
За резервации: 0882558806
Вила Филип, село Бачево Тип: Къща за гости в Банско
Цени от: 40 лева за Двойна стая
Брой наематели: 16
За резервации: +359 896 758 972


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори