Алдомировци

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Алдомировци
принтирай

Забележителности в и около Алдомировци | BgVakancia.com

1 от 7 снимки
Крепост Петлюка - Алдомировци
Петлюка е име на древна крепост, разположена в подножието на планина Вискяр. Намира се в близост до село Алдомировци, в местността "Хълмчето". В момента на мястото могат да се видят останки от крепостните стени, които на места достигат височина 1,5 метра. Те образуват квадрат, в центъра на който е изкопан кладенец с дълбочина близо 8 метра. В близост до крепостта се намира едноименната пещера, която е известна със своите непроходими галерии. Има хипотеза, че тунелите и са били свързани с крепостта и са се използвали от войниците за укритие. Днес обаче, те са напълно разрушени. Само една от галерите на пещерата може да се разгледа от туристи.
1 от 6 снимки
Алдомировско плато - Алдомировци
Алдомировското блато има карстов характер. То е защитена местност, защото негови обитатели са много животински и растителни видове, записани в Червената книга. Намира се на около 5 км. от град Сливница и на около 1 км. от жп. гара Алдомировци. Площта му е 129,40 хектара. Блатото пресъхва напълно през 1991 г., но от 2005 г. отново започва да задържа вода. В района на блатото са разположени местностите Мека црев и Три уши, където през ноември 1885 г. се водят кървави сражения от Сръбско-българската война. В непосредствена близост е разположен военен полигон "Сливница". Блатото е предпочитан обект за любителите на риболова от района и София, поради изключителните екземпляри щука, бял амур и шаран. Тук е и рекордът за уловен на бял амур с въдица - 22,700 кг. от 1982 година.
1 от 3 снимки
Сливница - 5.7 км., 9 минути с кола
Град Сливница е свързан със Сръбско-българската война от 1885 година. Той е възпят в не само една творба на Иван Вазов. Счита се, че историята на града започва от каменно-медната епоха. Районът често бива обект на опожаряване и опустошаване, в следствие на което отново бива построяван и често сменя името си. Част от миналите имена на селището са: Калинка, Калкали, Хекал, Хелкали, Алкалия, Силибрика. В града се намират една от забележителностите от 100-те Национални туристически обекта - Новото гробище над Сливница, при с.Алдомировци.
1 от 6 снимки
Водопад Котлите - Туден - 34.4 км., 44 минути с кола
Водопад Котлите се намира до село Труден, в Софийска област. Водопадът не е сред най-високите в България, но в подножието му се разкрива прекрасна гледка. Водата идва от река "Дракул" и пада от височина около 20 метра. За да стигнете до тук, обаче, ще трябва да повървите близо 2 часа пеша по планински, но лек път, със статут на екопътека. Той ще ви отведе до Букоровския манастир, който се намира на метри от водопада.
1 от 2 снимки
Еко-маршрут "Света Троица" - Банкя - 37.2 км., 36 минути с кола
Маршрутът е подходящ за всеки тип туристи. Неговото начало е гр. Банкя, а крайната точка е Дивотински манастир "Света Троица" (един от най-старите и добре запазени манастири в близост до столицата. Приема се, че е основан по времето на цар Петър през Х в.).
1 от 1 снимки
Екомаршрут "Есперанто" - Банкя - 38.8 км., 38 минути с кола
Маршрутът преминава през Люлин планина, а началната точка е Банкя. В началото пътеката върви по левия бряг на Михайловската река за около 200 метра. А след това тя пресича реката и тръгва успоредно по нея. Върви се през рядка букова гора и се излиза на билна поляна, месността „Ябука”. Общата дължина на маршрута е около 8-9 километра, а времето за преход – от около два часа и половина – до три.

Настаняване в Алдомировци | BgVakancia.com

Къща за гости Дая Тип: Къща за гости в Алдомировци
Цени от: 140 лева за Къща
Брой наематели: 20
За резервации: +359 896 696 015, м/у 9:00 и 19:00 ч
Къща Даная Тип: Къща за гости в Алдомировци
Цени от: 450 лева за Къща
Брой наематели: 18
За резервации: +359 896 696 015, м/у 9:00 и 19:00 ч


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори