Как да се предпази туриста от измама при резервация по интернет

Новини / За медиите

Как да се предпази туриста от измама при резервация по интернет

В зависимост от типа на имота – хотел, вила или апартамент, изисквайте и очаквайте да ви бъде дадена поне част от информацията описана горе: референции, рекламни сайтове, сайт на имота, документи за категоризация и членство в асоциации. Ако управителя/собственика на ваканционния имот не желае или не може да предостави такава информация, не поемайте риск и намерете друг обект. Пристъпвате към плащане на капаро, което в някои случаи не е малка сума, едва когато имате изчерпателна и задоволителна информация.

Наред с горното, обърнете внимание и на следните:

Информация от управителя/собственика. Не се притеснявайте да се обадите по телефона и да разпитате обстойно за имота, за вашата стая, за това какво има наоколо, и т.н. Поискайте още снимки. Трудно се отговаря на ред детайлни въпроси, ако става дума за несъществуващ имот. Освен това, получената информация ще ви бъде полезна така или иначе. Вие сте клиент и имате пълното право да бъдете информиран.

Размер на капарото. Изискваното капаро не трябва да е в много голям размер. Нормално е то да не надвишава 20 – 30% от общата сума.

(предимно за хотели) Документи. Резервационната форма трябва да цитира всички договорености, които са постигнати в първоначалния контакт като, например, дата на пристигане, дни престой, брой хора, цена, начин на плащане и схема на плащане. Туриста попълва данните на гостуващите и потвърждава тези договорености по и-мейл. Хотелиера издава фактура/договор за плащане, на база на което туриста превежда капарото. Туриста трябва да пази документ за преведената сума и управителя изпраща разписка за получената сума. Бързия размен на добре оформени документи е показателен за това, че обекта има обиграна процедура при резервации.

Информация по интернет. Наред с обмена на документи, туриста може да потърси информация за имота в Google. Направете търсене по името на имота или „името на имота” и „форум.” Ако не намерите никаква информация от различни сайтове и форуми, тогава имота или не съществува или не е много активен/посещаван. Това създава съмнение не само за съществуването му, но и за качеството на туристическата услуга. Горното се отнася предимно за хотели, но много вили и ваканционни апартаменти също са обсъждани в интернет форуми.

(за хотели) Име на банковата сметка. Банковата сметка, на която се изпраща капарото трябва да носи името на хотела, а не на частно лице.

При съмнение в съществуването на даден ваканционен обект сигнализирайте интернет сайта, където сте го намерили.


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах